Lierhendel

Lierhendels worden gebruikt voor de mechanische bediening van lieren en zijn gestandaardiseerd, waardoor ze meestal op alle gangbare lieren passen. Er zijn twee standaardmaten: 200 mm en 250 mm. De lengte van een lierhendel bepaalt de krachtoverbrenging. Hoe langer de hendel, hoe hoger de hefboomwerking en hoe gemakkelijker de lier te draaien is. Daarnaast bepaalt de powerratio van de lier de hoeveelheid spierkracht die nodig is. Er zijn verschillende soorten handvatten beschikbaar die de hanteerbaarheid van de lierhendel bepalen. Een dubbel handvat maakt het mogelijk om met beide handen te bedienen. Een knop kan voorkomen dat de lierhendel van de lier afglijdt. De meeste lierhendels zijn voorzien van een vergrendeling, genaamd lock-in, die voorkomt dat de hendel gemakkelijk kan losraken. Er zijn zelfs drijfbare lierhendels beschikbaar, vooral geschikt voor recreatieve zeilers.

 

Filter
%
Andersen standaard lierhendel - 200 mm, zekering, standaard handgreep
Andersen standaard lierhendel - 200 mm, zekering, standaard handgreep.De ANDERSEN Racing lierhendel is ergonomisch gevormd voor een perfecte krachtoverbrenging. Een verend vergrendelingssysteem met automatische vergrendeling en eenvoudige ontgrendeling met één druk op de knop maakt bediening met één hand mogelijk. Het hoogglans gepolijste, profielgeperste roestvrij staal maakt de handgreep sterk en licht.Lengte 203 mmGewicht 400 g

€ 74,99* € 93,00* (19.37% bespaard)
%
Andersen Standard lierhendel - 250 mm, zekering, standaard handgreep
Andersen Standard lierhendel - 250 mm, zekering, standaard handgreepDe ANDERSEN Racing lierhendel is ergonomisch ontworpen voor een perfecte krachtoverbrenging. Een verend vergrendelingssysteem met automatische vergrendeling en eenvoudige ontgrendeling met één druk op de knop maakt bediening met één hand mogelijk. Het hoogglans gepolijste, profielgeperste roestvrij staal maakt de handgreep sterk en licht.Lengte 203 mmGewicht 400 g

€ 74,99* € 93,00* (19.37% bespaard)
%
Harken Speed-Grip lierhendel - lengte 203mm, beveiliging, handgreep met knop
Harken Speed-Grip aluminium lierhendel - lengte 203mm, beveiliging, handgreep met knop De lierhendel Speed-Grip van Harken werd speciaal voor regatta-zeilers ontworpen. Tijdens wind en slecht weer draagt de lierhendel de kracht aan de lier bij het draaien over en laat geen verliezen toe. Terwijl de lierhendel met één hand kan voor lichte lasten worden bediend, kunnen beide handen voor zware lasten worden gebruikt. De Speed-Grip heeft een veiligheidsvoorziening die met een duimhendel kan worden losgelaten. Een ander voordeel van dit model is dat alle hendels eenvoudig op lieren van Harken kunnen worden gemonteerd. In totaal heeft de lierhendel een lengte van 203 mm, een helling van 32mm en een hoogte van 188mm. De handgreep is voorzien van een knop. De robuuste en wrijvingsarme Speed-Grip handgreep kan door zijn kortheid sneller worden gedraaid, waardoor maar 20% van de kracht gaat verloren. Daarom is dit model ideaal voor kleinere boten, waarbij snelheid het belangrijkste is.  

€ 105,99* € 112,00* (5.37% bespaard)
%
Harken Speed-Grip lierhendel - lengte 203mm, zekering, laag, handgreep met knop
Harken Speed-Grip lierhendel - lengte 203mm, zekering, laag, handvat met knop.De 8" lierhendel met aluminium arm past perfect op alle aluminium lieren tot maat 35.De SpeedGrip handgreep met laag profiel zorgt voor gemakkelijk, snel en efficiënt zwengelen met de palm van uw hand.De eenvoudig te gebruiken duimgreepvergrendeling houdt de slinger in de lier en is gemakkelijk los te maken.SPECIALE KENMERKENLengte (A): 203 mm (8")Hoogte (B): 122 mmAfschuining: (C): 32 mmGewicht: 400 g

€ 93,99* € 99,00* (5.06% bespaard)
%
Harken Speed-Grip lierhendel - lengte 254mm, beveiliging, handgreep met knop
Harken Speed-Grip aluminium lierhendel - lengte 254mm, veiligheid, handgreep met knop De lierhendel Speed-Grip van Harken werd speciaal voor regatta-zeilers ontworpen. Tijdens wind en slecht weer draagt de lierhendel de kracht  aan de lier bij het draaien over en laat geen verliezen toe. Terwijl de lierhendel met één hand kan voor lichte lasten worden bediend, kunnen beide handen voor zware lasten worden gebruikt. De Speed-Grip heeft een veiligheidsvoorziening die met een duimhendel kan worden losgelaten. Een ander voordeel van dit model is dat alle hendels eenvoudig op lieren van Harken kunnen worden gemonteerd. In totaal heeft de lierhendel een lengte van 254 mm, een helling van 38mm en een hoogte van 188mm. De handgreep is voorzien van een knop. Robuust en met geringe wrijving is de aluminium lierhendel Speed-Grip van Harken ideaal voor cruises of regatta’s.

€ 121,99* € 128,00* (4.7% bespaard)
%
Harken Standard lierhendel - lengte 203mm, beveiliging
Harken Standard aluminium lierhendel - lengte 203mm, veiligheid De lierhendel Standard van Harken werd speciaal voor regatta-zeilers ontworpen. Tijdens wind en slecht weer draagt de lierhendel de kracht  aan de lier bij het draaien over en laat geen verliezen toe. Terwijl de lierhendel met één hand kan voor lichte lasten worden bediend, kunnen beide handen voor zware lasten worden gebruikt. De Standard heeft een veiligheidsvoorziening die met een duimhendel kan worden losgelaten. Een ander voordeel van dit model is dat alle hendels eenvoudig op lieren van Harken kunnen worden gemonteerd. In totaal heeft de lierhendel een lengte van 203 mm, een helling van 32mm en een hoogte van 188mm. De handgreep is voorzien van een knop. De robuuste en wrijvingsarme Speed-Grip handgreep kan door zijn kortheid sneller worden gedraaid, waardoor maar 20% van de kracht gaat verloren. Daarom is dit model ideaal voor kleinere boten, waarbij snelheid het belangrijkste is.  

€ 89,99* € 95,00* (5.27% bespaard)
%
Harken Standard lierhendel - lengte 254mm, beveiliging
Harken Standard aluminium lierhendel - lengte 254mm, beveiliging De Standard lierhendel van Harken is speciaal ontworpen voor regatta-en cruisezeilers. Tijdens wind en slecht weer draagt de lierhendel de kracht  aan de lier bij het draaien over en laat geen verliezen toe. Terwijl de lierhendel met één hand voor lichte lasten kan worden bediend, kunnen beide handen voor zware lasten worden gebruikt. De Standard heeft een veiligheidsvoorziening die met een duimhendel kan worden losgelaten. Een ander voordeel van dit model is dat alle hendels eenvoudig op lieren van Harken kunnen worden gemonteerd. In totaal heeft de lierhendel een lengte van 254 mm, een helling van 38mm en een hoogte van 188mm. De handgreep is voorzien van een knop. Robuust en met geringe wrijving is de aluminium lierhendel Standard van Harken ideaal voor lange tochten of regatta’s.

€ 105,99* € 112,00* (5.37% bespaard)
%
Lewmar houder voor lierhendel
Lewmar houder voor lierhendelVoor het veilig opbergen van de lierhendel bij dagelijks gebruik tijdens het zeilen. Gemaakt van wit PVC, flexibel en UV-bestendig. Geschikt voor alle Lewmar lierhendels tot 250mm lengte. Voorgeboorde gaten zorgen voor eenvoudige installatie.

€ 18,99* € 24,80* (23.43% bespaard)
%
Lewmar One-Touch lierhendel - 200mm, veiligheid, hendel met knop
Lewmar One-Touch lierhendel - 200 mm, zekering, hendel met knopMet de Lewmar One-Touch technologie kan de zeiler de lierhendel elke keer snel en eenvoudig bedienen. De vergrendeling wordt bediend over de gehele schachtlengte van de hendel met slechts één hand, zowel bij het plaatsen als bij het verwijderen van de slinger. Snelle, veilige bediening gecombineerd met een modern design!De Lewmar One Touch lierhendels zijn licht van gewicht, maar van hoge kwaliteit en corrosiebestendig.Verkrijgbaar in cranklengtes van 200 en 250mm en met Standard hendel of knophendel.

€ 117,99* € 150,50* (21.6% bespaard)
%
Lewmar One-Touch lierhendel - 200mm, veiligheid, Standard hendel
Lewmar One-Touch lierhendel - 200 mm, zekering, Standard hendelMet de Lewmar One-Touch technologie kan de zeiler de lierhendel bij elk gebruik snel en eenvoudig bedienen. De vergrendeling wordt over de gehele schachtlengte van de hendel met slechts één hand bediend, zowel bij het plaatsen als bij het verwijderen van de slinger. Snelle, veilige bediening gecombineerd met een modern design!De Lewmar One Touch lierhendels zijn licht van gewicht, maar van hoge kwaliteit en corrosiebestendig.Verkrijgbaar in cranklengtes van 200 en 250mm en met Standard hendel of knophendel.

€ 114,99* € 142,10* (19.08% bespaard)
%
Lewmar One-Touch lierhendel - 250mm, veiligheid, hendel met knop
Lewmar One-Touch lierhendel - 250 mm, zekering, hendel met knopMet de Lewmar One-Touch technologie kan de zeiler de lierhendel elke keer snel en eenvoudig bedienen. De vergrendeling wordt bediend over de gehele schachtlengte van de hendel met slechts één hand, zowel bij het plaatsen als bij het verwijderen van de slinger. Snelle, veilige bediening gecombineerd met een modern design!De Lewmar One Touch lierhendels zijn licht van gewicht, maar van hoge kwaliteit en corrosiebestendig.Verkrijgbaar in cranklengtes van 200 en 250mm en met Standard hendel of knophendel.

€ 128,99* € 166,90* (22.71% bespaard)
%
Lewmar One-Touch lierhendel - 250mm, veiligheid, Standard hendel
Lewmar One-Touch lierhendel - 250 mm, zekering, Standard hendelMet de Lewmar One-Touch technologie kan de zeiler de lierhendel bij elk gebruik snel en eenvoudig bedienen. De vergrendeling wordt bediend over de gehele lengte van de hendel met slechts één hand, zowel bij het plaatsen als bij het verwijderen van de slinger. Snelle, veilige bediening gecombineerd met een modern design!De Lewmar One Touch lierhendels zijn licht van gewicht, maar van hoge kwaliteit en corrosiebestendig.Verkrijgbaar in cranklengtes van 200 en 250mm en met Standard hendel of knophendel.

€ 127,99* € 166,70* (23.22% bespaard)
%
Lewmar Titan Primary lierhendel - 200mm, veiligheid, Standard hendel
Lewmar Titan Primary lierhendel - 200 mm, zekering, Standard hendelDe Lewmar lierhendel voor de recreatieve zeiler!Door het speciale lock-in systeem is deze lierhendel eenvoudig in de lier te plaatsen, te verwijderen en te borgen. Hij is gemaakt van hoogwaardig kunststof en - bijzonder praktisch - drijfbaar. De Lewmar Titan Primary hendel is verkrijgbaar in twee armlengtes voor lichte inspanning en is geschikt voor vele lieren.

€ 58,99* € 76,40* (22.79% bespaard)
%
Lewmar Titan Primary lierhendel - 250mm, veiligheid, Standard hendel
Lewmar Titan Primary lierhendel - 250 mm, zekering, Standard hendelDe Lewmar lierhendel voor de recreatieve zeiler! Door het speciale lock-in systeem is deze lierhendel eenvoudig in de lier te plaatsen, te verwijderen en te borgen. Hij is gemaakt van hoogwaardig kunststof en - bijzonder praktisch - drijfbaar.De Lewmar Titan Primary slinger is verkrijgbaar in twee armlengtes voor lichte inspanning en is geschikt voor vele lieren.

€ 63,99* € 78,90* (18.9% bespaard)

Waar heb je een lierhendel voor nodig?

Lieren kunnen op drie verschillende manieren worden bediend: mechanisch, elektrisch en hydraulisch. Lierhendels zijn nodig voor de mechanische bediening van lieren. Door de standaardisatie van de achthoek passen ze meestal op alle gangbare lieren. Weinig fabrikanten gebruiken afwijkende maten of speciale functies die alleen kunnen worden gebruikt in combinatie met een lier van één fabrikant. De gebruikelijke term is lierhendel, hoewel lierslingel soms ook wordt gebruikt.

Maat lierhendel

Er zijn twee standaardmaten voor lierhendels: 200 mm en 250 mm, hoewel de precieze lengte van de hendel enigszins kan variëren, bijvoorbeeld 206 mm of 254 mm. De oorsprong van de twee gangbare lengtes van lierhendels ligt in de Angelsaksische wereld en de daar gebruikte lengte-eenheid, de inch. Een langere handgreep van de lier zorgt voor meer krachtoverbrenging en een hoger koppel, waardoor de lier gemakkelijker te draaien is.

Handgrepen voor lierhendels

De hanteerbaarheid van een lierhendel wordt bepaald door de verschillende handgrepen. De standaard handgreep is ontworpen om met één hand te worden bediend en is meestal de goedkoopste versie. Een lierhendel met een dubbele handgreep kan met beide handen worden bediend en is daardoor gemakkelijker te draaien. Tijdens regatta's worden handvatten met knoppen vaak gebruikt omdat deze niet zo gemakkelijk wegglijden wanneer de lierhendel snel wordt gedraaid.

Lock-in lierhendel

Tegenwoordig zijn de meeste lierhendels uitgerust met een extra vergrendeling, genaamd de lock-in. Deze vergrendelingsfunctie bevestigt de lierhandgreep stevig aan de lier, zodat de hendel niet zomaar kan losraken tijdens gebruik. Zelfs wanneer de lierhendel niet wordt gebruikt, voorkomt de lock-in dat deze snel overboord raakt. Om de lierhendel los te maken van de lier, moet je meestal een knop ingedrukt houden of een veiligheidsclip losmaken.

Drijvende lierhendel

Recreatiezeilers zullen blij zijn te weten dat er nu drijvende lierhendels op de markt zijn. Deze kunnen niet zinken als ze overboord vallen. Het kan echter bijna onmogelijk zijn om een overboord geslagen lierhendel weer aan boord te krijgen in sterke golven. Het drijfvermogen van de lierhendels biedt dus grote voordelen, met name op rustige binnenwateren.

Fabrikanten van lierhendels

Bij 12zeemijlen verkopen we lierhendels van diverse fabrikanten, zoals Lewmar en Talamex. We hebben een uitgebreide selectie van verschillende lierhendels om aan de uiteenlopende eisen en wensen van onze klanten te voldoen. Als jouw gewenste model niet beschikbaar is, neem dan contact met ons op. We kunnen lierhendels van alle populaire merken leveren, ook als deze nog niet in onze 12zeemijlen online shop verkrijgbaar zijn. Profiteer van onze standaard aankoopvoorwaarden: 100 dagen retourbeleid, gratis verzending (vanaf € 200) en prijsgarantie.