Lierhendel
Lierhendels worden gebruikt voor de mechanische bediening van lieren en zijn gestandaardiseerd, waardoor ze meestal op alle gangbare lieren passen. Er zijn twee standaardmaten: 200 mm en 250 mm. De lengte van een lierhendel bepaalt de krachtoverbrenging. Hoe langer de hendel, hoe hoger de hefboomwerking en hoe gemakkelijker de lier te draaien is. Daarnaast bepaalt de powerratio van de lier de hoeveelheid spierkracht die nodig is. Er zijn verschillende soorten handvatten beschikbaar die de hanteerbaarheid van de lierhendel bepalen. Een dubbel handvat maakt het mogelijk om met beide handen te bedienen. Een knop kan voorkomen dat de lierhendel van de lier afglijdt. De meeste lierhendels zijn voorzien van een vergrendeling, genaamd lock-in, die voorkomt dat de hendel gemakkelijk kan losraken. Er zijn zelfs drijfbare lierhendels beschikbaar, vooral geschikt voor recreatieve zeilers.
Waar heb je een lierhendel voor nodig?
Lieren kunnen op drie verschillende manieren worden bediend: mechanisch, elektrisch en hydraulisch. Lierhendels zijn nodig voor de mechanische bediening van lieren. Door de standaardisatie van de achthoek passen ze meestal op alle gangbare lieren. Weinig fabrikanten gebruiken afwijkende maten of speciale functies die alleen kunnen worden gebruikt in combinatie met een lier van één fabrikant. De gebruikelijke term is lierhendel, hoewel lierslingel soms ook wordt gebruikt.
Maat lierhendel
Er zijn twee standaardmaten voor lierhendels: 200 mm en 250 mm, hoewel de precieze lengte van de hendel enigszins kan variëren, bijvoorbeeld 206 mm of 254 mm. De oorsprong van de twee gangbare lengtes van lierhendels ligt in de Angelsaksische wereld en de daar gebruikte lengte-eenheid, de inch. Een langere handgreep van de lier zorgt voor meer krachtoverbrenging en een hoger koppel, waardoor de lier gemakkelijker te draaien is.
Handgrepen voor lierhendels
De hanteerbaarheid van een lierhendel wordt bepaald door de verschillende handgrepen. De standaard handgreep is ontworpen om met één hand te worden bediend en is meestal de goedkoopste versie. Een lierhendel met een dubbele handgreep kan met beide handen worden bediend en is daardoor gemakkelijker te draaien. Tijdens regatta's worden handvatten met knoppen vaak gebruikt omdat deze niet zo gemakkelijk wegglijden wanneer de lierhendel snel wordt gedraaid.
Lock-in lierhendel
Tegenwoordig zijn de meeste lierhendels uitgerust met een extra vergrendeling, genaamd de lock-in. Deze vergrendelingsfunctie bevestigt de lierhandgreep stevig aan de lier, zodat de hendel niet zomaar kan losraken tijdens gebruik. Zelfs wanneer de lierhendel niet wordt gebruikt, voorkomt de lock-in dat deze snel overboord raakt. Om de lierhendel los te maken van de lier, moet je meestal een knop ingedrukt houden of een veiligheidsclip losmaken.
Drijvende lierhendel
Recreatiezeilers zullen blij zijn te weten dat er nu drijvende lierhendels op de markt zijn. Deze kunnen niet zinken als ze overboord vallen. Het kan echter bijna onmogelijk zijn om een overboord geslagen lierhendel weer aan boord te krijgen in sterke golven. Het drijfvermogen van de lierhendels biedt dus grote voordelen, met name op rustige binnenwateren.
Fabrikanten van lierhendels
Bij 12zeemijlen verkopen we lierhendels van diverse fabrikanten, zoals Lewmar en Talamex. We hebben een uitgebreide selectie van verschillende lierhendels om aan de uiteenlopende eisen en wensen van onze klanten te voldoen. Als jouw gewenste model niet beschikbaar is, neem dan contact met ons op. We kunnen lierhendels van alle populaire merken leveren, ook als deze nog niet in onze 12zeemijlen online shop verkrijgbaar zijn. Profiteer van onze standaard aankoopvoorwaarden: 100 dagen retourbeleid, gratis verzending (vanaf € 200) en prijsgarantie.