Welk anker voor welke boot? Een gids voor de juiste keuze!
Het juiste anker voor je boot vinden is een uitdaging. Je stelt jezelf waarschijnlijk een aantal vragen die allemaal beantwoord moeten worden: Welk type anker houdt op welke bodem? Is er een universeel model? Houdt een zwaar anker beter stand? Hoe berg ik het anker op? Voor welk materiaal moet ik kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen en hoeveel kost het eigenlijk? Om je niet te verliezen in de zee van vragen, is hier wat hulp voor de vraag: Welk anker voor welke boot?
De verschillen
Hoe zwaarder hoe beter?
Het juiste gewicht voor jouw boot bepalen is niet eenvoudig. Je moet een goede afweging maken. Denk na over je gewoonten en voorkeuren. De overtuiging "hoe zwaarder, hoe beter" is een veelvoorkomende misvatting bij de aankoop van een anker. Er zijn modellen die relatief weinig wegen, maar toch verbazingwekkende houdkrachten kunnen ontwikkelen. Vergeet ook niet dat bij een bepaald gewicht een ankerlier en de bijbehorende kosten onvermijdelijk zijn.
Welk anker voor welk boot?
De tabel geeft richtwaarden. De waarden kunnen variëren afhankelijk van individuele omstandigheden.
Materiaal
Bij het kiezen van het materiaal zijn er meestal drie opties: gegalvaniseerd staal, roestvrij staal of een combinatie van aluminium en magnesium. De keuze valt vaak op de gegalvaniseerde ankermodellen. Deze zijn goedkoper. Een ander voordeel is dat gegalvaniseerd staal beter presteert in warme wateren zoals de Middellandse Zee of het Caribisch gebied. Roestvrij staal zou onder deze omstandigheden vatbaarder zijn voor roest. Dit geldt ook voor ankerkettingen. Voor extreem lichte boten worden ankers met een aluminium-magnesiumlegering aanbevolen.
Opbergen
Ploegankers en Bruce-ankers kunnen makkelijk aan boord worden bevestigd met een boegrol. Dit is een ruimtebesparende oplossing, maar ook niet meer dan logisch. Deze modellen worden vaak gebruikt in combinatie met een ankerlier. Plaatankers daarentegen kunnen worden gedemonteerd en opgeborgen in een ankerkluis. In geval van nood kan het echter wel tien minuten duren voordat het anker met het juiste gereedschap weer gebruiksklaar is.
Conclusie
Welk anker geschikt is voor jouw boot, hangt uiteindelijk helemaal van jou af. Bij het zoeken naar het juiste model is het verstandig om rekening te houden met je eigen gewoonten. Daarna kun je realistisch afwegen welk anker het meest geschikt is voor jouw gebruik. Zoals reeds vermeld, kan het raadzaam zijn om verschillende modellen te hebben. Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld een hoofdanker. Een stormanker dat één of twee maten zwaarder is dan aanbevolen. En een extra anker voor korte stops dat één of twee gewichtsklassen lager is dan aanbevolen.
Basisvragen bij aankoop
Hoe goed houdt het anker zich vast in modder, zand, rotsen of zeegras?
Hoe gemakkelijk kan het anker worden gemonteerd of gedemonteerd?
Heb ik voor het anker speciaal gereedschap nodig?Is het type anker stabiel?
Wat is de houdkracht van het anker?
Kan het anker gemakkelijk worden losgemaakt?
Kan het anker gemakkelijk aan boord worden opgeslagen?
Door deze vragen te overwegen en rekening te houden met jouw specifieke situatie, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij de aanschaf van een anker.