Welk anker voor welke boot?
Een beslissingsondersteuning.

Het juiste anker voor jouw eigen boot te vinden is een uitdaging. De schipper wordt geconfronteerd met enkele vragen die allemaal beantwoord willen worden: Welk anker is geschikt voor welke grond? Is er een universeel model? Houd een zwaar anker bijzonder goed stand? Hoe sla ik mijn anker op? Welk materiaal moet ik kiezen? Wat zijn voor- en nadelen en hoeveel kost een anker? Om de oriëntatie in de zee van vragen niet te verliezen, is hier een hulp voor de vraag: Welk anker voor welke boot?

Welke anker voor welke boot?

De onderscheiden

Ankertypes onderscheiden zich op basis van hun vorm. Er zijn ankers met vloeien en ankers die naar het model van een ploeg zijn gemaakt. Tot het eerste model behoren bijvoorbeeld het plaatanker, het paraplu anker en de Danforth anker. Deze modellen houden bijzonder stand op zandige, slappe grond, maar werken niet goed in het zeegras of kei. Omdat de bovenstaande modellen demonteerbaar zijn en ingeklapt kunnen worden, zijn ze ruimtebesparend en zijn geschikt voor kleine boten met een ankerkastje.

Ploegschaarankers zijn bijvoorbeeld het Kobra anker, het Delta anker en het CQR anker. Het Bruce anker behoort ook tot deze groep. In vergelijking met het plaatanker houden ze goed stand op verschillende gronden. Een ander voordeel is dat zich geen modder op de vloeien kan vastzetten. Dit zou kunnen voorkomen dat het anker weer wordt ingegraven. Maar deze ankertypes zijn zwaar. Ze zijn vaak op grotere boten in een boegrol te vinden.

Beslissend voor een goed grip op de grond zijn enerzijds het anker zelf en anderzijds de vraag naar de bodemgesteldheid. Zoals gezegd is niet elk model geschikt voor elke bodem onder de waterlijn. Het anker kan via twee mogelijkheden vast komen te zitten. Het komt vast te zitten op kei en stenen, en graaft zich in blubber, modder en zand in.

De verwachting dat er alleen maar één anker is voor zand, slik, rotsen en zeegras kan dus niet worden voldaan. Hier moet elke schipper zelf nadenken. Hoe is de bodemgesteldheid van het vaargebied? Wil ik twee dagen in Kroatië in een boek ankeren of heb ik het model alleen nodig om even kort zwemmen te gaan? Als je veel op weg bent, is het misschien goed om een kleinere tweede anker aan bord te hebben. De bemanning en het schip zijn dan goed voorbereid op alle situaties.

Hoe zwaarder, hoe beter?

Het is niet makkelijk om het juiste gewicht voor jouw eigen boot te berekenen. Je moet het juist wegen. Denk nog eens na over je gewoonten en voorkeuren. Het dogma: hoe zwaarder hoe beter is een veel voorkomende vergissing bij het kopen van een anker. Er zijn nu modellen die relatief weinig wegen maar die een verbazingwekkende houdkracht kunnen ontwikkelen. Ook mag niet worden vergeten dat boven een bepaald gewicht een ankerlier en de daarmee samenhangende kosten niet kunnen worden vermeden.

De verwachting dat er alleen maar één anker is voor zand, slik, rotsen en zeegras kan dus niet worden voldaan. Hier moet elke schipper zelf nadenken. Hoe is de bodemgesteldheid van het vaargebied? Wil ik twee dagen in Kroatië in een boek ankeren of heb ik het model alleen nodig om even kort zwemmen te gaan? Als je veel op weg bent, is het misschien goed om een kleinere tweede anker aan bord te hebben. De bemanning en het schip zijn dan goed voorbereid op alle situaties.

Hoe zwaarder, hoe beter?

Het is niet makkelijk om het juiste gewicht voor uw eigen boot te berekenen. Je moet het juist wegen. Denk nog eens na over je gewoonten en voorkeuren. Het dogma: hoe zwaarder hoe beter is een veel voorkomende vergissing bij het kopen van een anker. Er zijn nu modellen die relatief weinig wegen maar die een verbazingwekkende houdkracht kunnen ontwikkelen. Ook mag niet worden vergeten dat boven een bepaald gewicht een ankerlier en de daarmee samenhangende kosten niet kunnen worden vermeden.

Welk anker heb ik nodig voor mijn boot? Welk gewicht anker bij welke boot?

Anker

De tafel vermeldt referentiewaarden. Deze waarden kunnen variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Materiaal?

In de regel zijn er drie opties bij de keuze van het materiaal: verzinkt staal, roestvrij staal of een mengsel van aluminium en magnesium. Vaak worden modellen gekozen die verzinkt zijn. Deze modellen zijn goedkoper. Een ander voordeel is dat verzinkt staal beter geschikt is voor warme wateren zoals de Middellandse Zee of het Caribisch gebied. Roestvrij staal zou onder deze omstandigheden vatbaarder zijn voor roest. Voor ultralichte boten wordt een anker van een aluminium-magnesiumlegering aangeraden.

Verstouwen

Ploegschaaranker en Bruce anker kunnen probleemloos aan bord met een boegrol worden bevestigd. Dit is een ruimtebesparende oplossing, maar ook logisch. Deze modellen worden vaak gebruikt in combinatie met een ankerlier. Plaatankers daarentegen kunnen worden gedemonteerd en in een ankerkast opgeslagen. Maar in geval van nood kan het met het juiste gereedschap ruim tien minuten duren voordat het anker weer klaar is voor gebruik.

Conclusie

Welk anker ik nodig voor mijn boot heb en welk anker ik moet kopen is dus afhankelijk van de schipper. Wanneer je het juiste model voor jouw boot wilt kiezen, is het handig om rekening te houden met je eigen gewoontes. Daarna kan realistisch worden besloten welk anker het juiste is voor je eigen gebruik. Zoals reeds aangegeven kan het raadzaam zijn om verschillende modellen te gebruiken. Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld: één hoofdanker. Een anker voor stormen dat één of twee maten meer weegt dan aangeraden. Bovendien is een anker voor korte stops nodig dat een of twee gewichtsklassen minder weegt dan aangeraden.

Basisvragen bij aankoop

  • Hoe goed zit het anker in modder, zand, rots of zeegras vast?
  • Hoe goed kan het anker worden gemonteerd of gedemonteerd? Heb ik ervoor speciaal gereedschap nodig?
  • Is het model stabiel gemaakt?
  • Hoe goed is de houdkracht?
  • Kan het anker gemakkelijk weer worden losgemaakt?
  • Kan het gemakkelijk aan bord worden opgeslagen?