Wat is de beste rubberboot?


De laatste jaren zien we steeds meer opblaasbare boten op de verschillendste wateren. Sommige mensen pakken hun rubberboot uit om de zonnige dagen weg van de dagelijkse stress op het naastgelegen meer of kanaal door te brengen, maar eigenlijk wordt de rubberboot het vaakst gebruikt als bijboot of tenderboot voor kleine tot middelgrote zeil- en motorjachten. De tenderboot is een onmisbare begeleider, waarmee zelfs kleine baaien vanaf de waterzijde kunnen worden bereikt, of waarmee u vanaf de boei de volgende veilige haven of loopplank kunt bereiken.

Hoe kies je een rubberboot?


Je kunt een opblaasbare boot gemakkelijk op de markt vinden als je er naar op zoek bent. Maar voor de aankoop moet men in ieder geval over de verschillende varianten nadenken. Het bodemtype is het belangrijkste element waarmee rekening moet worden gehouden.

Types opblaasbare boten - hoe rubberboten te water laten


Het eenvoudigste bodemtype is de lattenbodem, die een groot voordeel heeft: de boot kan snel en gemakkelijk te water gelaten worden en heeft een laag eigengewicht. Aan de andere kant is er de luchtvloer. Er zijn slechts een paar stappen meer nodig om de boot op te zetten en het gewicht van de rubberboot neemt slechts licht toe. Dit bodemtype heeft een opblaasbare kiel, die de boot uitstekende eigenschappen en een hoge stabiliteit geeft, zelfs in niet zo rustige wateren. De luchtvloer biedt een hoog niveau van comfort, zodat je er comfortabel in kunt zitten. Daarnaast worden alle rubberboten van Talamex met een verstelbare zitting geleverd, terwijl de opblaasbare boten van Comfortline van hoogwaardig aluminium zijn gemaakt. Vanuit de stoel kan je met de bijgeleverde aluminium peddels roeien of de buitenboordmotor bedienen. Er zijn dus rubberboten met peddels en rubberboten met buitenmotor beschikbaar.

Rubberboot met motor


Alle opblaasbare boten, zowel de Aqualine als de Comfortline, kunnen met een buitenboordmotor, een verbrandingsmotor of een elektromotor worden uitgerust. Als je de bijboot met een elektromotor gebruikt, kun je vrij van harde geluiden en onaangename geuren door het water glijden. Natuurlijk heeft je de juiste accu voor de elektrische buitenboordmotor nodig. Bij de aankoop van een rubberboot moet je er ook rekening mee houden dat de maximale motorisering verschilt voor de verschillende maten boten, die van 2,5 PK tot 10 PK variëren.

Hoe pomp je een opblaasbare boot op?


De rubberboten hebben minimaal drie luchtkamers om optimale veiligheid te garanderen, deze kunnen met de meegeleverde dubbele pomp worden opgeblazen. De opblaasbare boten van Talamex Comfortline bieden ook een overdrukventiel, dat de kamers tegen schade door overdruk beschermt.

Materiaal van rubberboten


Alle rubberbotenvan Talamex zijn van een zeer hoogwaardig en robuust PVC-weefsel van 1100dtex gemaakt, wat betekent dat de boot zeer goed bestand is tegen intensief gebruik.

Uitrusting


Om ervoor te zorgen dat rubberboten geen schade oplopen als ze aan een steiger of kademuur aangemeerd liggen, moet er bijzonder goed voor gezorgd worden ze beschermd tegen schaafwonden zijn. Deze zijn gemaakt van extra gehard plastic, zodat geen enkel gat de luchtkamers kan beschadigen. De rubberboten van de Talamex Comfortline zijn met een schuurlijst uitgerust die ook voor een spatbescherming zorgt, waardoor de bemanning van de boot beter tegen spatwater beschermd wordt.

Grootte van een rubberboot


Je moet ook rekening houden met de grootte van de boot en het aantal mensen dat in de boot zal zitten, zodat de boot voldoende gedimensioneerd is. De boten die Talamex aanbiedt hebben een lengte van 2,00 meter tot 3,00 meter en kunnen tussen twee en zes personen transporteren.

Hoeveel weegt een rubberboot?


Het gewicht van een opblaasbare boot is afhankelijk van het type boot, de extra uitrusting en het gebruikte materiaal. Maar in het algemeen ligt het gewicht van een rubberboot tussen de 15 en 30 kg.

Waar koop je een rubberboot?


Er is veel om over na te denken, maar als je eenmaal je dinghy hebt gevonden, zul je een geweldige tijd op het water doorbrengen. Je kunt hier alle modellen van opblaasbare boten vinden. Natuurlijk zijn er ook veel accessoires voor de dinghy van je dromen.