Verschillen, veiligheid en onderhoud van reddingsvesten
Welk reddingsvest is geschikt voor mij?


Of het nu gaat om zeilen, op vakantie aan de Spaanse kust of op een rubberbootje op het nabijgelegen meer, zwemvesten moeten er altijd voor iedereen aan boord zijn. Maar wat is een reddingsvest, wat voor reddingsvesten zijn er, welke veiligheid bieden ze en hoe worden ze onderhouden?

Klassen van reddingsvesten


Reddingsvesten worden in Newton (N) op basis van hun drijfvermogen geclassificeerd. Hoe meer Newton, des te hoger het drijfvermogen van een reddingsvest. Maar allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen zwemvesten en reddingsvesten.

Zwemvest 

Zwemvesten hebben meestal een drijfvermogen van 50N of minder Vanaf 100N mag het pas worden geclassificeerd als reddingsvest. Meestal zijn zwemvesten gemaakt van schuimstof. Goede zwemvesten helpen je te blijven drijven als je in het water valt en zijn zeer geschikt voor verschillende activiteiten op het water, zoals o.a.: regattazeilen, waterskiën, wakeboarden, kitesurfen en suppen. 

Reddingsvest 

Vesten met een drijfvermogen vanaf 100N zijn reddingsvesten. Reddingsvesten worden geclassificeerd in de klasse 100N, 150N en 275N. (Automatische) reddingsvesten met een drijfvermogen van 165N of 180N vallen in de 150N klasse. Een reddingsvest met een drijfvermogen van 300N valt in de 275N klasse. Reddingsvesten zorgen dat een drenkeling snel automatisch op zijn rug wordt gedraaid in het water om de luchtwegen vrij blijven, dit is extra belangrijk wanneer je bewusteloos in het water valt. Hoe zwaarder de kleding die je draagt, des te hoger het drijfvermogen van het reddingsvest dient te zijn.

 Vaststof reddingsvesten 

Reddingsvesten met een drijfvermogen van 100N zijn meestal gemaakt van polyester met een polyethyleenschuimvulling, ze worden ook wel vaststof reddingsvesten genoemd. Ze zorgen dat een drenkeling in het water op zijn rug gedraaid wordt. De kunststof vulling geeft het reddingsvest zijn drijfvermogen. Vaststof reddingsvesten hebben vaak opvallende kleuren en reflecterende strepen, zodat ook kleinere kinderen op de boot of in het water goed zichtbaar zijn. Een kruisband zorgt ervoor dat de vesten stevig om het lichaam zitten. Deze reddingsvesten zijn zeer geschikt voor het varen op binnenwateren. Sommige 100N reddingsvesten hebben een rits die voor extra draagcomfort zorgt en een hoge kraag om het hoofd boven het water te houden. Er zijn verschillende vaststof reddingsvesten voor baby's, kinderen, volwassenen en honden. 

Automatische reddingsvesten 

Automatische reddingsvesten zijn reddingsvesten die zeer comfortabel om te dragen. De drijfkamers, ook wel de `longen´ genoemd, zijn tot het moment van activering leeg, hierdoor kan het reddingsvest aan boord gedragen worden zonder dat dit de bewegingsvrijheid beperkt.Deze reddingsvesten bieden optimale beschermingen in geval van bewusteloosheid. In dit geval wordt het gezicht door het reddingsvest boven het wateroppervlak gehouden, waardoor de essentiële luchttoevoer wordt gegarandeerd.

Hoe werkt een automatisch reddingsvest?


De drijfkamers van een automatisch reddingsvest vullen zich met CO2 dat afkomstig is uit een patroon aan de binnenzijde van het reddingsvest. Dit CO2 patroon kan op verschillende manieren worden geactiveerd: 

- handmatig, door aan een koord van het reddingsvest te trekken
- automatisch door middel van contact met water, hierdoor smelt een z.g.n. smeltpil of smeltcapsule
- via een hammar systeem wanneer er een drukverschil ontstaat 

In alle gevallen stroomt CO2 gas in de `longen´ van het vest die vervolgens automatisch worden opgeblazen. Hierdoor is een drijfvermogen tot 300N mogelijk. Sommige automatische reddingsvesten zijn uitgerust met een `harnas´, dit is een nylon riem (`lifebelt´) of stalen D-ring. Hier kan vervolgens een veiligheidslijn (`lifeline´) aan bevestigd worden, waarmee de drager contact blijft houden met de boot. Reddingsvesten met een geïntegreerde lifebelt moeten worden gecertificeerd volgens de DIN EN ISO 12401-norm. Indien je in bezit bent van een automatisch reddingsvest, is het aan te raden om altijd een herlaadset aan boord te hebben. Als het reddingsvest wordt geactiveerd, moet je het patroon en de trekker vervangen zodat het vest weer gebruiksklaar is. Let er bij de keuze van een herlaadset op dat je de juiste maat en trekker kiest.

In welke situatie en onder welke omstandigheden moet ik gebruik maken van welk reddingsvest? Hoe kies ik het juiste reddingsvest?


Welk type reddingsvest je moet kiezen is afhangelijk van verschillende factoren zoals het beoogde gebruik, het drijfvermogen, de zichtbaarheid, de veiligheidsnormen, duurzaamheid en de pasvorm.

 Indien je veel in contact komt met water en op zoek bent naar een vest dat voor meer drijfvermogen in het water moet zorgen, bijvoorbeeld tijdens regattazeilen of windsurfen, dan zijn onze 50N zwemvesten bijzonder geschikt.

Tijdens het beoefenen van watersporten zoals kajakken, suppen, kitesurfen, wakeboarden of waterskiën zijn onze sportieve zwemvesten met een vaste vulling uitermate geschikt. Reddingsvesten met een drijfvermogen van 100N en 150N hebben een vaste vulling en zijn licht van gewicht een voordelig alternatief t.o.v. een automatisch reddingsvest. 

Als je actief gaat zeilen, met een sportboot of groot jacht vaart dan is een automatisch reddingsvest met veel bewegingsvrijheid en maximaal draagcomfort de beste keus. Je zult regelmatig in contact komen met ruwe omstandigheden en draagt beschermende kleding, hiervoor is een reddingsvest met een hoog drijfvermogen pure noodzaak.

 Ideale reddingsvesten voor vissers zijn automatische reddingsvesten met een automatische vergrendeling (engels: "blind cap") of manuele reddingsvesten. Ze zijn comfortabel indien ze langere tijd gedragen worden en de automatische vergrendeling voorkomt dat het reddingsvest geactiveerd wordt door contact met het water tijdens het vissen. 

Speciale reddingsvesten voor jonge kinderen zoals kleuters, peuters en baby´s maar ook jong volwassenen dienen de drager in het geval van bewusteloosheid in het water automatisch om te draaien om de luchtwegen vrij te houden. Je hebt de keuze tussen automatische- of vaststof reddingsvesten. 

Als het erop aankomt om een reddingsvest met harnas of zonder harnas te kopen, is de toestand van het water op zee doorslaggevend. Als je in wateren met zware zeegang zeilt, is een reddingsvest met harnas aan te bevelen zodat je jezelf met een veiligheidslijn aan het boot kunt vasthaken. Als de zeegang gering is, is een reddingsvest zonder harnas voldoende.

Welk reddingsvest voor welk gewicht? Welke maat voor mijn reddingsvest?


Je gewicht en het gewicht van jouw kleding bepalen welk drijfvermogen jouw reddingsvest moet hebben. Op het reddingsvest staat aangegeven voor welk gewicht het vest geschikt is. Indien dit gewicht wordt overschreden of onderschreden, kan niet worden gegarandeerd dat het vest goed functioneert in geval van nood. 

Voor jonge kinderen zoals peuters, kleuters en baby´s zijn er speciale reddingsvesten. Deze zijn er speciaal voor kleinere personen met een licht gewicht. Ook voor honden zijn er speciale hondenzwemvesten te verkrijgen in verschillende gewichtscategorieën.

Hoe vaak moet een reddingsvest worden gecontroleerd en hoe moet ik een reddingsvest onderhouden?


Het controleren van het reddingsvest is essentieel voor elke boottocht. Om er zeker van te zijn dat het reddingsvest goed werkt, moet je de riemen, de gespen en het harnas, CO2-patroon en de trekker op beschadigingen controleren.Het onderhoud van een reddingsvest verschilt tussen vaststof reddingsvesten en automatische reddingsvesten. Dit onderhoud is belangrijk om de veiligheid van een reddingsvest te garanderen en kan worden uitgevoerd door de fabrikant of een erkend servicestation. Belangrijke onderdelen worden vervangen en gecontroleerd, de werking van het reddingsvest wordt getest en beschadigingen worden gerepareerd.

Onderhoud van vaststof reddingsvesten


De levensduur van een vaststof reddingsvest is 10 jaar. Deze type vesten zijn onderhoudsvrij, maar moeten jaarlijks worden gecontroleerd. Indien er beschadigingen aan vest zijn, kan niet worden gegarandeerd dat het voldoende veiligheid biedt.

Onderhoud van automatische reddingsvesten


De levensduur van een automatische reddingsvest is 15 jaar als het geen schade vertoont en goed wordt onderhouden. Een automatisch reddingsvest moet iedere twee jaar worden onderhouden, na 10 jaar jaarlijks. Het onderhoud kan worden uitgevoerd door de fabrikant of door een geautoriseerd servicestation.

Accessoires voor reddingsvesten


Veiligheidslijnen (`lifelines´) zijn een geweldig accessoire voor het geval dat het een beetje ruw en onrustig wordt aan boord. Lifelines, een band met twee of meer karabijnhaken aan het uiteinde, zorgen voor contact tussen het reddingsvest en de boot. Dit kan nuttig zijn in het geval van zware zeegang, werkzaamheden op dek of tijdens een noodgeval om dicht bij de boot te blijven.Het reddingsvest kan ook worden uitgerust met noodverlichting en een sprayhood.

Meer informatie


Aan boord van vliegtuigen mogen per passagier maximaal 2 automatische reddingsvesten en 2 CO2 reservepatronen per reddingsvest als handbagage of ingecheckte bagage probleemloos worden meegenomen.