Welk reddingsvest is geschikt voor mij?
Verschillen, veiligheid en onderhoud
Of het nu gaat om zeilen, op vakantie aan de Spaanse kust of op een rubberbootje op het nabijgelegen meer, zwemvesten moeten er altijd voor iedereen aan boord zijn. Maar wat is een reddingsvest, wat voor reddingsvesten zijn er toch, welke veiligheid bieden ze me en hoe worden ze onderhouden?
Klassen van reddingsvesten
Reddingsvesten worden in Newton (N) op basis van hun drijfvermogen geclassificeerd. Hoe meer Newton, hoe hoger is het drijfvermogen van een reddingsvest. Maar allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen zwemvesten en reddingsvesten.
Zwemvest
Zwemvesten hebben een drijfvermogen van 50N tot 100N. Dit zijn meestal vaststof reddingsvesten, omdat ze gemaakt zijn van een solide en drijvend materiaal, goedkoop zijn en bijna geen onderhoud nodig hebben.
Reddingsvest
Vanaf 100N spreekt men alleen nog maar van reddingsvesten. Reddingsvesten worden meestal geclassificeerd in 100N, 150N en 275N. Reddingsvesten bieden bescherming in geval van bewusteloosheid. Deze eigenschap is bijzonder zichtbaar als het reddingsvest een hoge drijfsvermogen heeft. Dit maakt het ook mogelijk om zwaardere beschermende kleding te dragen.
Het verschil tussen zwemvesten en reddingsvesten is al zichtbaar in de naam. Een zwemvest wordt in kleinere wateren en voor activiteiten in de buurt van het strand gebruikt. Bijvoorbeeld zou het moeten helpen om in een gevaarlijke situatie aan de kust te komen. Het reddingsvest is bedoeld om levens vooral in kustgebieden of op open zee te redden.
Vaststof reddingsvesten
Een vaststof reddingsvest is een reddingsvest dat meestal gemaakt is van polyester met een polyethyleenschuimvulling. De vulling geeft het vaststof reddingsvest zijn drijfsvermogen. Vaststof reddingsvesten zijn relatief onhandig, beperken de bewegingsvrijheid van de drager en ze bieden maar alleen beperkte bescherming in geval van bewusteloosheid. Er zijn verschillende vaststof reddingsvesten voor baby's, kinderen, volwassenen en honden.
Automatische reddingsvesten
Automatische reddingsvesten zijn reddingsvesten die zeer comfortabel om te dragen zijn. De drijflichaam, ook wel de zwemblaas genoemd, is tot het moment van activering leeg en beperkt dus niet de bewegingsvrijheid van de drager.
Deze reddingsvesten beschermen in geval van bewusteloosheid. In dit geval wordt het gezicht door het reddingsvest boven het wateroppervlak gehouden, waardoor de essentiële luchttoevoer wordt gegarandeerd.
Maar hoe werkt een automatisch reddingsvest? De drijfkamer van een reddingsvest vult zich alleen wanneer het vest in aanraking komt met water of door handmatig trekken. De gaspatroon in het reddingsvest wordt geactiveerd door een cellulosepil of door het trekken van het trekkoord. De patroon van het automatische reddingsvest aktiveert het oppompsystem en CO2-gas stroomt in de drijfkamer. Dit leidt tot een zeer sterk drijfvermogen tot 300N.
Met hulp van een automatische vergrendeling kunnen automatische reddingsvesten worden "omgebouwd" tot manuele reddingsvesten. Dit is vooral nuttig wanneer de vesten snel in aanraking kunnen komen met water door regen of andere milieu-invloeden.
Reddingsvesten verschillen ook van het feit of ze zijn uitgerust met een harnas (ook wel D-ring of Lifebelt genoemd) of niet. Met hulp van een harnas is het voor de drager mogelijk om zich met een Lifeline aan boord op te pakken. Reddingsvesten met geïntegreerde Lifebeld moeten worden gecertificeerd volgens de DIN EN ISO 12401-norm.
Als je een automisch reddingsvest heeft, dan moet je ook de juiste herlaadset aan boord hebben. Als het reddingsvest wordt eenmal geactiveerd, moet je de patroon en de trekker vervangen zodat het vest weer gebruiksklaar is. Let er bij de keuze van een herlaadset op dat je de juiste grootte van de patroon en de juste trekker kiest.
In welke situatie en onder welke omstandigheden moet ik gebruik maken van welk reddingsvest? Welke reddingsvest kopen?
Welk reddingsvest je moet kuizen is afhangelijk van verschillende factoren zoals het gebruiksgebied, de lichaamsgrootte of het lichaamsgewicht.
Vaststof reddingsvesten moeten worden gedragen als je veel met water in aanraking komt. Dit is vooral het geval op kajaks of SUP-borden.
Als je met jachten of sportboten vaart is het beter om een reddingsvest met een goede mobiliteit en draagcomfort te kiezen. Omdat je vaak in ruw water bent, zijn automatisch reddingsvesten met hoge drijfvermogen van voordeel.
Reddingsvesten voor vissern zijn automatische reddingsvesten met een automatische vergrendeling (engels: "blind cap") of manuele reddingsvesten ideaal. Het biedt een aangenaam draagcomfort tijdens lange draagtijden en de automatische vergrendeling voorkomt dat het reddingsvest door aanraking met het water tijdens het vissen wordt geactiveerd.
Reddingsvesten voor kinderen en adolescenten moeten de drager in het geval van bewusteloosheid op de rug zetten om luchttoevoer te garanderen.
In dit geval is het voordelig een automatisch reddingsvest te kopen, maar de keuze tussen een vaststof reddingsvest of een automatisch reddingsvest hangt af van jouw voorkeur. Omdat kinderen, vooral jongeren, snel opgroeien, wordt vaak een vaststof reddingsvest gekocht omdat dit reddingsvest goedkoep is.
Als het erop aankomt om een reddingsvest met harnas of zonder harnas te kopen, is de toestand van het water op zee doorslaggevend. Als je in wateren met zware zeegang zeilt, is een reddingsvest met harnas aan te beleven zodat je jezelf ermee aan het boot kunt pakken. Als de zeegang gering is, is een reddingsvest zonder harnas voldoende.
Welk reddingsvest voor welk gewicht? Welke maat voor mijn reddingsvest?
Hoewel er verschillende klassen voor het drijfvermogen zijn, is het eigenlijk jouw gewicht dat bepaalt welk vest je moet dragen. Het gewicht dat op de reddingsvesten is aangegeven moet ook worden bevolgd. Als het gewicht wordt overschreden of onderscheden, kan het reddingsvest niet garanderen dat het goed zal functioneren in geval van bewusteloosheid.
Wanneer je een reddingsvest koopt, zorg er dan voor dat het een reddingsvest voor kinderen of een reddingsvest voor volwassenen is. Kinderen moeten kinderzwemvesten of reddingsvesten voor kinderen dragen om volledige veiligheid te garanderen. Als je een hund heeft, rust hem met een hondenzwemvest uit; reddingsvesten voor hunden zijn verkrijgbaar in verschillende gewichtscategorieën.
Hoeveel keer zou een reddingsvest worden onderhouden en hou moet ik een reddingsvest controleren?
Het controleren van het reddingsvest is essentieel voor elke boottocht. Om er zeker van te zijn dat het reddingsvest goed werkt, moet je de riemen, de gespen en het harnas, de CO2-patroon en de trekker controleren.
Het onderhoud van een reddingsvest verschilt tussen vaststof reddingsvesten en automatische reddingsvesten (met manuele activering). Dit onderhoud is belangrijk om de veiligheid van een reddingsvest te waarborgen. Belangrijke onderdelen worden vervangen en de zwemblaas wordt op schade gecontroleerd.
Onderhoud van vaststof reddingsvesten
De levensduur van een vaststof reddingsvest is 10 jaar. Dit type vest is onderhoudsvrij, maar moet jaarlijks worden gecontroleerd. Als het blijkt dat er materiële schade is, kan geen totale veiligheid worden gegarandeerd.
Onderhoud van automatische reddingsvesten
De levensduur van een automatische reddingsvest is 15 jaar als het geen schade vertoont en goed wordt onderhouden. Een automatisch reddingsvest moet iedere twee jaar worden onderhouden, na 10 jaar jaarlijks. Het onderhoud kan worden uitgevoerd door de fabrikant of door een geautoriseerde onderhoudsmonteur.
Accessoires voor reddingsvesten
Lifelines zijn een gewelidige accessoire voor het geval dat het een beetje ruw en onrustig wordt aan boord. Lifelines, een band met twee of meer karabijnhaken aan het uiteinde, maken contact mogelijk tussen het reddingsvest en de boot. Dit kan nuttig zijn in het geval van zware zeegang, dekwerk of een noodgeval om dicht bij de boot te blijven.
Het reddingsvest kan ook worden uitgerust met een nootlicht en een sprayhood.
Meer informatie
Een reddingsvest met twee CO2-patronen kan zonder problemen aan boord van het vliegtuig worden meegenomen.