Zeilschoenen

In de jaren tachtig beleefden zeilschoenen hun eerste opmars en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het repertoire van elke enthousiaste zeiler en schoenenliefhebber. Het aantrekkelijke ontwerp in combinatie met hoogwaardige materialen en perfecte afwerking spreekt zowel watersporters als landrotten aan. Of je nu op zoek bent naar een elegante vrijetijdsschoen of een functionele schoen voor de volgende boottocht - zeilschoenen vervullen beide!


Kwaliteit en functionaliteit

Zeilschoenen van hoge kwaliteit voor mannen en vrouwen zijn te herkennen aan het feit dat ze je zelfs op langere zeiltochten niet in de steek laten en bestand zijn tegen ruw water. Naast antislipzolen met waterafstotend profiel moeten zeilschoenen slijtvast zijn en goede ondersteuning bieden. Naast het feit dat ze comfortabel zijn om te dragen, zijn microgeperforeerde zolen ook een voordeel, omdat ze vocht laten ontsnappen en voorkomen dat de voet gaat zweten. Een antibacterieel voetbed, een temperatuurregulerende voering en uitneembare zolen zijn nog een pluspunt voor zeilschoenen. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen tussen waterafstotend leer en sneldrogend textiel.


Zeilschoenen: modieus en functioneel tegelijk

De goede afwerking en het stijlvolle ontwerp zorgen voor een onvergetelijke ervaring op volle zee. Zowel op het jacht als op de zeilboot kun je je veilig voortbewegen met zeilschoenen, zonder krassen achter te laten op het dek. Bovendien vallen de schoenen door hun maritieme look bij bijna iedereen in de smaak. De flexibele zool van synthetisch rubber is met nylondraad aan de gladde leren schacht bevestigd. Dankzij de binnenvoering en de profielzool zijn zeilschoenen nu geschikt voor dagelijks gebruik en zijn ze ook populair aan land.


Wanneer draag ik welke zeilschoen?

Het type schoenen om tijdens het zeilen te dragen hangt af van een aantal factoren, waaronder jouw zeilactiviteit, de weersomstandigheden en jouw persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste schoenen voor verschillende soorten zeilactiviteiten:

1. Zeilen met een dinghy en kleine boten: voor het zeilen op kleine boten zoals dinghies worden lichtgewicht schoenen met antislip aanbevolen. Zeilschoenen met een antislipzool bieden goede grip op natte dekken. Waterschoenen die goed om de voet zitten en water afstoten zijn ook een goede optie.

2. Kust- en binnenvaart: voor gematigd varen op grotere boten in beschutte wateren zijn leren of stoffen zeilschoenen of loafers vaak voldoende. Ze moeten wel antislip hebben en een lichtgekleurde zool hebben om het bootdek zo min mogelijk te beschadigen.

3. Offshore en lange afstand zeilen: voor veeleisende offshore en langeafstandsraces zijn speciale zeilschoenen met verstevigde tenen en enkels aan te raden. Deze bieden extra bescherming en steun. Laarzen met een Gore-Tex membraan kunnen handig zijn om droge voeten te houden.

4. Regatta zeilen: voor wedstrijdzeilen, vooral op wedstrijdboten, geven zeilers vaak de voorkeur aan lichtgewicht, flexibele zeilschoenen waarmee ze snel over het dek kunnen bewegen. Deze schoenen bieden meestal een goede balans tussen tractie en comfort.

5. Zeilen in koud water: bij zeilen in koud water of koud weer zijn verwarmende neopreen laarzen of speciale zeilschoenen met isolatie een goede keuze om de voeten warm en droog te houden. Ongeacht het type zeilactiviteit is het belangrijk dat de schoenen slipvast en comfortabel zijn om een goede balans en stabiliteit op de boot te garanderen!