Fenderlijnen
Fenderlijnen zijn een onmisbaar en vaak belast onderdeel van elke boot, aangezien stootwillen tot de basisuitrusting behoren. Met een fenderlijn wordt de stootwil aan de reling, de boot of de steiger bevestigd en beschermt het schip tegen stoten en krassen. De lengte van de benodigde fenderlijn hangt af van verschillende omstandigheden en persoonlijke voorkeuren. De kleur van de fenderlijn kan vaak worden afgestemd op de kleur van de stootwil. Voor direct gebruik en gemakkelijker hanteren zijn veel kant-en-klare lijnen aan één uiteinde al voorzien van een oog, zodat het lastige splitsen overbodig is.
Gebruik van fenderlijnen
Fenderlijnen worden gebruikt om stootwillen aan de reling, de boot of de steiger te bevestigen. Zo wordt de boot beschermd tegen stoten, deuken en krassen in de lak. Er zijn verschillende manieren om stootwillen te bevestigen, afhankelijk van de grootte en vorm van de stootwil en het schip.
Materiaal
Fenderlijnen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Meestal wordt gekozen voor voordelig touwwerk, aangezien de belasting van een fenderlijn beperkt is en ze meer als verbruiksartikel op de boot worden beschouwd. Toch zijn er enkele zaken waar men op moet letten: de fenderlijn moet de stootwil stevig kunnen houden, anders kunnen beide snel in het water belanden en verloren gaan.
De meeste fenderlijnen zijn gemaakt van polyester of polypropyleen. Dit materiaal wordt bij blootstelling aan zon en zout water relatief snel hard en verliest daardoor enige grip. Bij het vastmaken van de stootwillen is het belangrijk dat de knopen goed vastzitten en de fenderlijnen niet zomaar losraken.
Knopen voor bevestiging
De meest gebruikte knoop voor het bevestigen van stootwillen met fenderlijnen is de mastworp, ook wel fenderknoop genoemd. Voor het vastmaken van de stootwillen moet de mastworp met slip worden gelegd, anders kan de knoop te strak aantrekken en moeilijk los te maken zijn met natte en koude vingers. Een ander probleem van de mastworp is dat hij bij eenzijdige belasting en door beweging van de boot vanzelf los kan komen. Om dit te voorkomen, moet de mastworp extra worden gezekerd met twee halve steken.
Er zijn verschillende manieren om langfenders aan de boot te bevestigen: men kan de lijn aan slechts één uiteinde van de fender vastmaken en deze laten hangen, of men kan de fenderlijn door beide uiteinden van de stootwil trekken en hem toch verticaal laten hangen. Als derde optie kan de fender horizontaal aan de boot worden bevestigd door de lijn door beide uiteinden te trekken, wat extra bescherming biedt.
Lengte en diameter
De meeste fenderlijnen hebben een standaardlengte van 2 meter, maar de lengte kan variëren tussen 1 en 2,50 meter. Hierdoor zijn fenderlijnen veelzijdig in gebruik en kunnen ze precies op maat worden afgesteld. De stootwil mag niet te hoog hangen, maar ook niet door het water slepen, omdat anders de bescherming van de boot niet optimaal is. Ideaal is dat het uiteinde van de langfender bij verticale bevestiging net boven het wateroppervlak eindigt. De diameter van de fenderlijnen speelt een ondergeschikte rol en ligt meestal tussen 8 en 12 millimeter.
Fenderlijnen zijn aan één uiteinde voorzien van een oog, zodat zelf splitsen niet meer nodig is en de lijnen direct kunnen worden gebruikt. Zo kun je meteen van het varen genieten zonder eerst een oog te hoeven splitsen.
Kleur
Om de fenderlijn bij de stootwil te laten passen, zijn de lijnen in verschillende kleuren verkrijgbaar, meestal zwart, navy en wit. Zo kunnen fender en lijn visueel op elkaar worden afgestemd voor een harmonieus uiterlijk van de boot.