Bootshaak

Bootshaken zijn een essentieel onderdeel op iedere zeilboot. Een bootshaak is eenvoudig en toch onmisbaar aan boord: gemaakt van een lange staaf (meestal telescopisch) van aluminium of kunststof met een haak aan het uiteinde. Een bootshaak kan in veel situaties van pas komen en is multifunctioneel inzetbaar. Bij correct gebruik kan een bootshaak ongelukken of schade aan de boot of omgeving voorkomen. Ontdek ons ruime assortiment bootshaken van gerenommeerde fabrikanten.

 

Filter
%
Hook & Moor Mounting Clip bootshaak-houder
Hook & Moor Mounting Clip houder voor bootshaak inclusief roestvrijstalen schroeven

€ 15,99* € 17,00* (5.94% bespaard)
%
Hook & Moor Vario 3 telescopische bootshaak, lengte 100-180cm
Hook & Moor Vario 3 telescopische bootshaak, lengte 100-180cm De innovatieve bootshaak biedt je een groot comfort bij het aanleggen omdat de landvast met één ruk door de ankerring kan worden getrokken. De bootshaak is voorzien van een kogelmechanisme waardoor de landvast gemakkelijk door de ankerring kan worden getrokken en terug naar de boot kan worden gebracht. Door de met glasvezel versterkte PA66 en het gesmede aluminium is de Hook & Moor bijna onverwoestbaar en is zelfs in stressvolle momenten bestendig. Afgezien van de zeer innovatieve en simpele functie kan de Hook & Moor natuurlijk ook als klassieke bootshaak worden gebruikt.

€ 159,99* € 179,00* (10.62% bespaard)
%
Hook & Moor Vario 3 telescopische bootshaak, lengte 100-250cm
Hook & Moor Vario 3 telescopische bootshaak, lengte 100-250cm De innovatieve bootshaak biedt je een groot comfort bij het aanleggen omdat de landvast met één ruk door de ankerring kan worden getrokken. De bootshaak is voorzien van een kogelmechanisme waardoor de landvast gemakkelijk door de ankerring kan worden getrokken en terug naar de boot kan worden gebracht. Door de met glasvezel versterkte PA66 en het gesmede aluminium is de Hook & Moor bijna onverwoestbaar en is zelfs in stressvolle momenten bestendig. Afgezien van de zeer innovatieve en simpele functie kan de Hook & Moor natuurlijk ook als klassieke bootshaak worden gebruikt.    

€ 199,99* € 229,00* (12.67% bespaard)
%
Hook & Moor Vario 3 telescopische bootshaak, lengte 125-320cm
Hook & Moor Vario 3 telescopische bootshaak, lengte 125-320cm De innovatieve bootshaak biedt je een groot comfort bij het aanleggen omdat de landvast met één ruk door de ankerring kan worden getrokken. De bootshaak is voorzien van een kogelmechanisme waardoor de landvast gemakkelijk door de ankerring kan worden getrokken en terug naar de boot kan worden gebracht. Door de met glasvezel versterkte PA66 en het gesmede aluminium is de Hook & Moor bijna onverwoestbaar en is zelfs in stressvolle momenten bestendig. Afgezien van de zeer innovatieve en simpele functie kan de Hook & Moor natuurlijk ook als klassieke bootshaak worden gebruikt.    

€ 219,99* € 239,00* (7.95% bespaard)
Plastimo boothaak punt plastic 25 mm
Plastimo bootshaak punt plastic 25 mm

€ 5,99*
%
Plastimo Bootshaak Hout 120 Cm
Plastimo Bootshaak Hout 120 Cm

€ 34,99* € 40,94* (14.53% bespaard)
%
Plastimo bootshaak L 120/210 cm - D25/30 mm
Plastimo bootshaak L 120/210 cm - D25/30 mm   Geanodiseerd aluminium. Rubber handvat. Vergrendelen door kwartslag in de gewenste lengte. Plastic haak.      

€ 23,99* € 28,20* (14.93% bespaard)
%
Plastimo Glasvezel Bootshaak Wit 120cm
Plastimo Glasvezel Bootshaak Wit 120cm

€ 24,99* € 29,99* (16.67% bespaard)
%
Talamex telescopische bootshaak aluminium - lengte 120 - 210cm
Talamex telescopische bootshaak aluminium - lengte 120 - 210cm De telescopische bootshaak van Talamex bestaat uit aluminium en is daardoor zeewaterbestendig. Door zijn constructie heeft de bootshaak een hoog drijfvermogen en gaat dus niet verloren, zelfs niet als hij overboord gaat. Aan het uiteinde van de aluminiumschacht bevindt zich een plastic haak waarmee je voorwerpen kunt oppakken, die in het water zijn gevallen. De telescopische bootshaak is ook handig tijdens aanleg- of startmanoeuvres: hij helpt je om je naar een pier te trekken of van een pier af te duwen.

€ 14,99* € 23,80* (37.02% bespaard)
%
Talamex telescopische bootshaak aluminium - lengte 60-100cm
Talamex telescopische bootshaak aluminium - lengte 60-100cm De telescopische bootshaak van Talamex bestaat uit aluminium en is daardoor zeewaterbestendig. Door zijn constructie heeft de bootshaak een hoog drijfvermogen en gaat dus niet verloren, zelfs niet als hij overboord gaat. Aan het uiteinde van de aluminiumschacht bevindt zich een plastic haak waarmee je voorwerpen kunt oppakken, die in het water zijn gevallen. De telescopische bootshaak is ook handig tijdens aanleg- of startmanoeuvres: hij helpt je om je naar een pier te trekken of van een pier af te duwen.  

€ 12,99* € 18,80* (30.9% bespaard)

De geschiedenis van de bootshaak

De eerste bootshaak werd waarschijnlijk uitgevonden door vissers in de 18e eeuw. In die tijd was het een stok van hout of bot, met een gebogen uiteinde waarmee de boten van de vissers aan land konden worden getrokken of in een bepaalde positie konden worden gehouden terwijl de vissers hun netten uitgooiden of de gevangen vis verwerkten. In de loop der jaren werd het hout vervangen door andere materialen (zoals staal en aluminium) om ze robuuster en duurzamer te maken. In de 19e eeuw werden bootshaken ook steeds belangrijker in de scheepvaart, vooral op zeilschepen. Ze werden gebruikt om boten te ondersteunen bij het aanmeren in de haven of tijdens voor anker gaan.

Welke bootshaken zijn er in het assortiment?

 

In ons assortiment vind je bootshaken in verschillende maten en materialen voor verschillende toepassingen. De technisch meer geavanceerde bootshaken zijn gemaakt van aluminium of staal en zijn bijzonder sterk en duurzaam. Onze goedkopere bootshaak modellen zijn van kunststof en hebben het voordeel dat ze een stuk lichter zijn. Sommige van onze bootshaken hebben speciale functies, zoals slipkoppelingen of handgrepen met vergrendelingen om het inhaken of rijgen van landvasten door een buisring of ankerring te vergemakkelijken.

Waar worden bootshaken voor gebruikt?

 

Een bootshaak is een onmisbaar gereedschap voor elke booteigenaar. Het kan je beschermen tegen botsingen met andere boten zonder jezelf in gevaar te brengen. Met een bootshaak kun je voorkomen dat je vaartuig tegen andere vaartuigen, kades of andere obstakels botst, met name tijdens het aan- en afmeren. Bootshaken zijn betrekkelijk gemakkelijk te gebruiken en te hanteren. Je kunt jezelf gemakkelijk naar een steiger trekken of afduwen met een bootshaak. Objecten kunnen gemakkelijk uit het water worden gevist met behulp van de praktische bootshaak. Een bootshaak is daarom een perfecte armverlenging. Drenkelingen kunnen ook met een bootshaak uit het water worden getrokken. Zorg ervoor dat de bootshaak lang en stabiel genoeg is. Mensen uit het water redden is een gevaarlijke taak en in veel gevallen zijn er reddingsmiddelen zoals reddingsboeien, reddingsringen en reddingslijnen die meestal gemakkelijker en veiliger te gebruiken zijn dan een bootshaak. Bootshaken helpen het ankertouw of de ketting vast te houden wanneer je boot voor anker ligt. Zo kan de stuurman of -vrouw de positie van de boot in de gaten houden en indien nodig kleine aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat de boot stabiel blijft. Je kunt een bootshaak gebruiken om een meertouw vast te maken aan een meerpaal, boei of vast object. Je kunt een bootshaak ook gebruiken om je zeilpositie te veranderen en optimaal van de wind te profiteren, door het innemen van de zeilen en de hoek van het zeil ten opzichte van de wind te veranderen met de bootshaak. Zo kun je gemakkelijk de snelheid en de richting van je boot beïnvloeden.

Bootshaak - een praktische en onmisbare metgezel

 

Er zijn verschillende soorten bootshaken voor verschillende toepassingen en belastingen, afhankelijk van de eisen van de situatie en de beschikbare ruimte aan dek. Over het geheel genomen is de bootshaak een betrouwbaar en duurzaam instrument dat elke booteigenaar in zijn uitrusting zou moeten hebben. Aangezien bootshaken verantwoordelijk zijn voor de veiligheid aan boord, is het belangrijk dat zij in goede staat worden gehouden, regelmatig worden gecontroleerd en altijd aan dek klaar liggen voor gebruik!