Zeilhandschoenen

Op volle zee kunnen er altijd hectische situaties ontstaan waarbij je in het heetst van de strijd snel je vingers kunt klemming of jezelf aan een touw kunt verwonden. Bescherming tegen dit soort ongelukken bieden zeilhandschoenen, die speciaal zijn ontworpen voor de eisen van de watersport. Dankzij de speciale en hoogwaardige afwerking worden de vingers en handen tijdens het zeilen beschermd. Bovendien bieden veel handschoenen een betere grip bij het hanteren van kleine onderdelen en lijnen. Zeilhandschoenen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals leer, neopreen, Gore-Tex of synthetische stoffen en hebben vaak speciale eigenschappen zoals waterbestendigheid, ademend vermogen en slijtvastheid. Om je zeiloutfit compleet te maken en het werken aan boord te vergemakkelijken, zijn de juiste handschoenen dus een onmisbaar onderdeel van je zeiluitrusting!


Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Waarom heb je zeilhandschoenen nodig?

Zeilhandschoenen zijn veelzijdig inzetbaar en moeten daarom aan speciale eisen voldoen. Naast de gebruikelijke werkzaamheden en handelingen op de zeilboot is het weer ook van belang. Want niet altijd wordt een zeiltocht vergezeld door zonneschijn en zomerse temperaturen. Aan boord kan het ook koud en nat zijn.


Welke soorten zeilhandschoenen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zeilhandschoenen die geschikt zijn voor verschillende eisen en zeilomstandigheden. Over het algemeen worden ze onderverdeeld in handschoenen met korte vingers en handschoenen met lange vingers.


Zeilhandschoenen met korte vingers

Bij handschoenen met open vingers, zijn alle vingers afgesneden, zodat voornamelijk de handpalmen beschermd zijn. Je vingers behouden hun volledige bewegingsvrijheid en er staat niets in de weg van het werken met kleine onderdelen. Zeilhandschoenen met korte vingers houden je handen echter slechts beperkt warm en zijn daarom voornamelijk geschikt voor zomerse zeiltochten in warme wateren.

Zeilhandschoenen met lange vingers

Bij slecht weer en hectische vaaromstandigheden moet je echter terugvallen op zeilhandschoenen met gesloten vingers. Lange vingerhandschoenen zijn niet per se helemaal gesloten. Veel modellen hebben twee vingers afgesneden, zodat enerzijds een goede thermische bescherming bestaat, terwijl je tegelijkertijd duim en wijsvinger voor fijnere werkzaamheden kunt gebruiken. Toch zijn deze zeilhandschoenen geschikt om krachtig te kunnen grijpen, omdat ze meestal zijn gemaakt van een robuust materiaal en gedeeltelijk verstevigd of opgevuld zijn. Bovendien kunnen zowel handschoenen met korte als met lange vingers speciale kenmerken hebben, zoals versterkte handpalmen voor extra grip, gewatteerde vingers voor extra bescherming, of elastische polsmanchetten voor een comfortabele pasvorm.


Hoe moeten zeilhandschoenen passen?

Een belangrijke factor bij de keuze van zeilhandschoenen is de pasvorm. De handschoenen moeten strak aansluiten om een goede grip en bewegingsvrijheid te garanderen, maar tegelijkertijd voldoende vrijheid voor de vingers bieden. Het is ook belangrijk dat de handschoenen niet te groot of te klein zijn, omdat dit het comfort en de functionaliteit kan beïnvloeden.


Van welk materiaal worden zeilhandschoenen gemaakt?

Bij de productie van zeilhandschoenen wordt vooral waarde gehecht aan sneldrogend en hoogwaardig geweven materiaal. Voor elke toepassing zijn er verschillende materialen beschikbaar, afhankelijk van het weer, de wateren, de boot en de werkzaamheden daarop. Voor zomerse tochten met lichte activiteiten zijn modellen van nylon geschikt, die de fijne motoriek en tastzin niet belemmeren, zodat werken met touwen, lijnen en schakels probleemloos mogelijk is. Toch beschermen de lichte zeilhandschoenen tegen blaarvorming en zorgen ze tegelijkertijd voor een betere grip op natte oppervlakken.


Bij slecht weer of bij lage temperaturen tijdens het zeilen met een dinghy of bij regatta's, moeten handschoenen van neopreen met lange vingers worden gebruikt. Deze variant biedt iets minder bewegingsvrijheid, maar heeft een hoge thermische bescherming en biedt voldoende bescherming tegen verwondingen. Dankzij het neopreen stoten ze vocht af en absorberen ze niet zoveel water als conventionele handschoenen.


Voor ruwere en koudere boottochten moet men daarentegen zeilhandschoenen van steviger materiaal zoals synthetisch leer kiezen. Bij voorkeur wordt Amara leer gebruikt, dat qua structuur op natuurlijk leer lijkt en zeer zacht is. Dankzij zijn robuustheid kan het grote trekkrachten weerstaan en is het dus optimaal geschikt voor werkzaamheden aan dek. Amara leer wordt vaak bedekt met een laag neopreen en titanium om de warmte optimaal te isoleren. Stevigere modellen handschoenen houden dus niet alleen warm en beschermen tegen verwondingen, maar hebben meestal extra bescherming met gewatteerde handpalmen of verstevigde vingertoppen. Bovendien hebben deze uitvoeringen vaak twee afgesneden vingers (duim en wijsvinger), zodat fijne werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder dat de handschoenen telkens moeten worden uitgetrokken. Sommige handschoenen zijn ergonomisch voorgevormd voor een hoger draagcomfort en nog betere bescherming. Polyester, elastaan of verschillende materiaalmengsels worden ook graag gebruikt bij de productie van zeilhandschoenen vanwege hun eigenschappen.


Ontdek zeilhandschoenen die aan jouw behoeften voldoen bij 12zeemijlen.nl

Over het algemeen zijn zeilhandschoenen een essentieel accessoire voor elke zeiler die comfort, bescherming en functionaliteit op het water zoekt. Door het juiste type en de juiste pasvorm te kiezen, kunnen zeilers er zeker van zijn dat ze hun handen beschermen tegen de ruwe omstandigheden op het water en zeilmanoeuvres gemakkelijk kunnen uitvoeren. Vind nu jouw nieuwe zeilhandschoenen voor dames en heren op 12zeemijlen.nl