Automatische reddingsvesten
Automatische reddingsvesten zijn reddingsvesten die zeer comfortabel zijn omdat de drijflichamen volledig leeg zijn totdat ze worden opgeblazen, hierdoor wordt je bewegingsvrijheid niet beperkt. Dit verhoogt het draagcomfort op de boot aanzienlijk. Door watercontact wordt het CO2-patroon door een trigger mechanisme geactiveerd en vult het reddingsvest zich met lucht. De cartridge van het automatische vest laat het gas uitstromen in de drijfkamer, wat resulteert in een zeer sterk drijfvermogen tot 275N. Sommige modellen hebben ook een handmatig opblaasventiel waarmee de gebruiker het vest indien nodig handmatig kan opblazen. Daarbij wordt het gasdrukpatroon geactiveerd door aan een koord te trekken. Wij adviseren het patroon en de smeltcapsule om veiligheidsredenen om de twee jaar te vervangen, wij verkopen zogenoemde herlaadsets voor automatische vesten in onze webshop. Welke helaadset geschikt is, hangt van het type automatische reddingsvest en gewicht van het patroon af. Dit staat aangegeven bij de producten in de webshop.
Automatische reddingsvesten voor jouw veiligheid
Automatische reddingsvesten, ook wel automatisch opblaasbare vesten genoemd, zijn speciale typen reddingsvesten. Ze zijn ontworpen om automatisch op te blazen wanneer ze in contact komen met water. Automatische reddingsvesten zijn ontworpen om een drenkeling in het water in een stabiele rugligging te houden om het risico op verdrinking tot een minimum te beperken. Er zijn verschillende soorten reddingsvesten die op verschillende manieren werken, afhankelijk van het type.Automatische reddingsvesten zijn vooral nuttig voor mensen die zich in potentieel gevaarlijke situaties op het water bevinden, vooral wanneer ze bewusteloos of gewond zijn en niet in staat zijn het vest handmatig op te blazen. Ze zijn ook nuttig voor mensen die zich in een ruwe omgeving of bij slecht zicht bevinden, omdat ze snel en automatisch worden opgeblazen om de persoon snel op het wateroppervlak te houden en de tijd te geven hulp te zoeken of gered te worden.
Automatische reddingsvesten zijn vooral belangrijk voor zeelieden, commerciële en recreatieve kapiteins, bemanningen van vissersvaartuigen, reddingswerkers en brandweerlieden die zich in noodsituaties en ruwe omgevingen bevinden. In deze beroepen zijn de werkomstandigheden vaak onvoorspelbaar en een automatisch reddingsvest kan iemands leven redden in geval van nood.
Hoe werken automatische reddingsvesten?
Een automatisch reddingsvest werkt door middel van een automatisch opblaassysteem. Dit systeem bestaat meestal uit een CO2-patroon of een kleine persluchtfles die in het vest is ingebouwd. Zodra het vest in contact komt met water wordt het opblaassysteem automatisch geactiveerd. Een mechanisme opent het CO2-patroon of de persluchtfles, waardoor gas in de kamers van het vest stroomt en het zodoende wordt opgeblazen. Dit type vest is bijzonder nuttig in noodsituaties waarin de gebruiker bewusteloos of gewond is en niet in staat is het vest handmatig op te blazen. Als de automatische ontgrendeling niet werkt, kan het reddingsvest ook handmatig worden opgeblazen door een ontgrendelingskoord te trekken.
Er zijn ook handmatige reddingsvesten die een opblaasbaar luchtkussen bevatten. In tegenstelling tot automatische reddingsvesten worden deze niet automatisch geactiveerd door contact met water. In plaats daarvan worden ze opgeblazen door handmatig aan de trekker te trekken of door het vest op te blazen met behulp van adem. Bovendien hebben deze vesten meestal een reddingslijn en een reddingsring die in noodgevallen kunnen worden gebruikt om een persoon in het water te redden.
Hoe vaak en hoe moeten automatische vesten worden onderhouden?
Het is belangrijk dat automatische reddingsvesten regelmatig moeten worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat zij in goede staat verkeren en goed functioneren in een noodgeval. Het is aan te bevelen om het reddingsvest regelmatig te controleren of het correct opblaast, de conditie en de staat van het opblaassysteem.Het controleren en eventueel vervangen van de CO2-capsule of de persluchtcilinder is hierbij van bijzonder belang. Indien het opblaassysteem niet goed werkt, kan het reddingsvest in geval van nood niet worden opgeblazen en dus levensgevaarlijk worden.
Hoe vaak een automatisch vest moet worden onderhouden hangt af van de mate van gebruik. Aanbevolen wordt om automatische vesten jaarlijks of iedere twee jaar te laten controleren door een gekwalificeerde inspecteur. Automatische reddingsvesten moeten op zijn vroegst na twee jaar voor het eerst worden onderhouden worden om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven functioneren in een noodsituatie. De datum waarop het vest het laatst gecontroleerd is, is terug te vinden op een inspectiezegel, dat meestal aan het harnas is bevestigd. Een reddingsvest gaat ongeveer 10 jaar lang mee voordat het compleet vervangen dient te worden.In principe kunt je jouw reddingsvest bij ieder erkend servicestation laten controleren. Je kunt het vest ook bij de fabrikant laten onderhouden.
Waaraan herken je dat een automatisch reddingsvest onderhoud nodig heeft?
Mogelijke tekenen dat een automatisch vest onderhoud nodig heeft zijn bijvoorbeeld:
- de CO2-fles heeft de vervaldatum overschreden
- je constateert schade aan het reddingsvest of aan het opblaassysteem
- er is zichtbare verontreiniging op je reddingsvest.
Indien éen van deze punten van toepassing is, moet je jouw automatisch reddingsvest zeker laten onderhouden! Het is ook belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en ervoor te zorgen dat het reddingvest op de juiste manier wordt gebruikt, zodat het goed functioneert en betrouwbaar is in geval van nood. Het gaat tenslotte om het redden van levens met een reddingsvest!