Zeiljassen

Ongeacht of je mannelijk of vrouwelijk bent, graag op volle zee of in kustwateren zeilt, een betrouwbare zeiljas is een must have voor iedere watersporter om goed beschermd te zijn in elk weertype. Om de beste bescherming te bieden moet het jack winddicht, waterdicht en ademend zijn, maar ook functioneel en liefst modieus. In onze online shop bieden wij een uitgebreide selectie zeiljassen voor mannen en vrouwen van toonaangevende merken die niet alleen functioneel, maar ook stijlvol zijn. Ontdek onze collectie zeiljassen en vindt het perfecte model voor je volgende zeilavontuur!


Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Zijn zeiljassen waterdicht?

Ja, zeiljassen zijn doorgaans waterdicht of op zijn minst sterk waterafstotend. Ze zijn speciaal ontworpen om zeilers betrouwbare bescherming te bieden tegen vocht en nattigheid om ze bij elk weer droog en warm te houden. De meeste moderne zeiljassen zijn gemaakt van waterdichte materialen zoals Gore-Tex of vergelijkbaar, en hebben getapete naden om het binnendringen van water te voorkomen. Sommige jassen hebben ook een waterafstotende coating die het afstoten van regenwater vergemakkelijkt en het materiaal beschermt tegen schimmel en bacteriën. Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs de beste zeiljas niet volledig waterdicht kan zijn, omdat het moeilijk is materialen te vinden die zowel waterdicht als ademend zijn. Daarom is het belangrijk om ook op goede ademende eigenschappen te letten om vocht van binnenuit af te voeren en een aangenaam draagcomfort te garanderen.


Wat is een offshore jas?

Een offshore jas is een speciaal type zeiljack dat is ontworpen voor zeilers die langere en zwaardere zeiltochten maken in ruwe zeeomstandigheden. Offshore jassen zijn doorgaans sterker en duurzamer dan normale zeiljacks en bieden meer waterdichtheid en ademend vermogen, evenals extra functies zoals een verstelbare capuchon en manchetten, reflecterende elementen en zakken met waterafstotende ritsen. Ze zijn vaak uitgerust met speciale veiligheidsvoorzieningen zoals geïntegreerde reddingsvesten en signaalkleuren om bij noodgevallen sneller gevonden te worden. Offshorejacks zijn meestal duurder dan gewone zeiljassen, omdat ze speciaal zijn ontworpen voor gebruik in veeleisende omstandigheden.


Welk jas tijdens het zeilen?

De keuze voor de juiste jas tijdens het zeilen hangt af van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, het vaargebied en persoonlijke voorkeur. Over het algemeen moet een zeiljas winddicht, waterbestendig en ademend zijn om optimale bescherming te bieden bij elk weertype.

Voor zeilactiviteiten dichtbij de kust of bij mildere weersomstandigheden zijn Inshore jassen geschikt, die vaak lichter en ademender zijn en meer draagcomfort bieden. Ze zijn meestal gemaakt van minder robuuste materialen en bieden minder bescherming tegen extreme weersomstandigheden op open zee.


Voor zeilactiviteiten op open zee, langere zeiltochten of bij slechter weer is een Offshore jas aan te bevelen, die gemaakt is van robuuste materialen en extra bescherming biedt tegen wind en hoge golven. Offshore jassen hebben vaak extra functies zoals geïntegreerde reddingsvesten, reflecterende elementen of waterafstotende ritsen om de drager optimaal te beschermen bij ongunstige omstandigheden.


Er zijn ook speciale regatta-jassen die zijn ontworpen voor wedstrijdzeilers die bijzonder prestatiegericht zijn. Ze bieden vaak meer bewegingsvrijheid en zijn gericht op snelle zeilmanoeuvres.


Uiteindelijk moet de keuze voor de zeiljas individueel worden aangepast aan de specifieke behoeften en vereisten van elke zeiler. We raden jr aan voor je de aankoop van een zeiljas uitgebreid te informeren en verschillende modellen te passen om de beste keuze te maken.


Wat draagt men onder een zeiljas?

De kleding die men onder een zeiljas draagt, hangt af van de weersomstandigheden en persoonlijke voorkeur. Over het algemeen wordt het dragen van meerdere lagen aanbevolen om zich aan te passen aan wisselende temperaturen. Een typische combinatie bestaat uit een isolerende basislaag zoals functionele onderkleding of een fleece trui, een tussenlaag zoals een softshell-jack of een fleece-top en een wind- en waterdichte zeiljas als buitenste laag. Bij warm weer kan de basislaag bestaan uit een sneldrogend T-shirt, terwijl bij koud weer een extra isolatielaag zoals een donsjack of synthetische jas kan worden gedragen. Het is ook belangrijk om te letten op ademende materialen om vocht van de huid af te voeren en een aangenaam lichaamsklimaat te behouden.