Landvasten
Onmisbaar aan boord: landvasten – of aanmeerlijnen – zijn touwen die je gebruikt om je boot vast te maken aan een steiger, een boei of zelfs een andere boot. Heb je nieuwe, kwalitatieve landvasten nodig? Op 12zeemijlen.nl vind je een ruime keuze aan aanmeer- en ankerlijnen in verschillende lengtes, diktes, materialen en structuren, zodat jouw boot veilig op zijn plek blijft – of je nu in de haven ligt of voor anker gaat!
Inhoud: 10 Meter (€ 2,90* / 1 Meter)
Landvasten: Waar moet je op letten?
Opdat jouw aanmeer- of ankerlijnen hun werk goed kunnen doen, moet je op een aantal belangrijke eigenschappen letten: de lengte, de diameter, de elasticiteit, de soepelheid en de breeksterkte – dat is de maximale kracht die een landvast aankan voordat hij breekt. Ook het gebruikte materiaal en de constructie van het touw spelen een grote rol – denk hierbij aan de kern en de mantel van het touw.
De vuistregel voor het bepalen van de juiste diameter is:
lengte van het schip in meters + 2 = diameter van het touw in millimeters
Let op: bij polypropyleen moet je nog 2 mm extra bijtellen.
Welk materiaal kies je voor jouw landvast?
Naast de breeksterkte is het belangrijk dat het touw een goede rek heeft, slijtvast is en bestand is tegen uv-straling. Omdat landvasten bijna constant aan de zon worden blootgesteld, is uv-bestendigheid een doorslaggevende factor.
Polypropyleen is bijvoorbeeld erg gevoelig voor uv-stralen – het wordt snel broos en poreus. Het grote voordeel is wel dat het blijft drijven. Kies je voor polypropyleen touw, neem dan een grotere diameter – ongeveer 2 mm dikker dan je normaal zou nemen volgens de standaardregel.
Polyamide en polyester zijn daarentegen bijzonder goed bestand tegen slijtage, uv-stralen, rek en weersinvloeden. Houd er wel rekening mee dat polyester minder elastisch is dan polyamide. Beide materialen hebben ook enkele nadelen: ze nemen snel water op, wat hun breeksterkte met zo’n 10% vermindert, en ze drijven niet. Een populaire oplossing is daarom een touw met een kern van polypropyleen en een mantel van polyester of polyamide – zo profiteer je van de voordelen van beide materialen.
Waarom zit er een oog in een landvast?
Heb je een vaste ligplaats in een haven en ligt je boot daar het grootste deel van het jaar, dan kun je de landvasten beter permanent aan de steiger bevestigen. Zo hoef je bij terugkomst alleen het ingesplitste oog over een kikker aan boord te leggen – snel, handig en veilig.
Worden je landvasten hard en broos?
Niet alleen uv-straling, maar ook het zout in het water kan touwen na verloop van tijd hard maken. Spoel je landvasten daarom regelmatig af met zoet water. Bij zware vervuiling kun je een klein beetje fijnwasmiddel gebruiken – maar spoel dan grondig na. Idealiter reinig je je touwen aan het einde van elk vaarseizoen.
Ook al kun je beschadigde touwen opnieuw splitsen of voorzien van een nieuwe mantel, wij raden aan om versleten of harde landvasten gewoon te vervangen – veiligheid aan boord gaat altijd voor!