Essentiële Gids voor stootwillen en fenders: bescherming en gebruik


Een stootwil, ook wel fender genoemd, is een essentieel onderdeel dat wordt gebruikt om boten en schepen tegen beschadigingen te beschermen. Deze kunststof stootkussens beschermen de romp van de boot tijdens het aan- of afmeren of wanneer de boot ligt aangemeerd aan een steiger. Ook kunnen ze worden gebruikt tussen twee boten zodat de rompen niet tegen elkaar aan schuren.

Hoe worden stootwillen gebruikt?


Ze kunnen worden bevestigd aan de reling van de boot of aan kikkers zodat ze het breedste gedeelte van het schip beschermen. Ze beschermen het schip tegen krassen en deuken, vooral bij het aan- of afmeren in havens. Ook beschermen ze het schip tegen schade bij het in- en uitvaren van havens tegen botsingen met andere schepen. Het aantal benodigde stootwillen varieert aanzienlijk tussen verschillende schepen.

Hoeveel stootwillen heb ik nodig voor mijn boot?


Afhankelijk van de grootte van de boot zijn er verschillende stootwillen nodig. Over het algemeen worden er zes standaard fenders gebruikt (drie aan stuurboordzijde en drie aan bakboordzijde). Stootwillen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, waarvan sommige verschillende functies hebben.

Welke soorten zijn er?


De cilindrische stootwil ofwel dropfender: Dit is het meest voorkomende model, dun maar lang.

De sferische stootwil ofwel bolfender: Dit model is zeer effectief en duurzaam vanwege zijn bolvormige ontwerp. Het wordt voornamelijk gebruikt om de boot te beschermen tegen botsingen, maar kan ook dienen als een ankerboei.

 De trapfender: Dit type maakt het gemakkelijk om aan boord te komen terwijl het tegelijkertijd de boot beschermt.

Hoe moet je een fender oppompen?


Om een fender goed op te pompen, kun je een speciale pomp gebruiken, zoals een fenderpomp of een fietspomp. Let op dat het ventiel niet per ongeluk beschadigd raakt. Het is ook belangrijk om de stootwil niet te hard of te zacht op te pompen, omdat beide gevallen schade kunnen veroorzaken. De optimale druk ligt tussen 0,15-0,2 bar.

Hoe moet ik mijn fenders opbergen?


Na het uitvaren uit de haven en op open water worden de fenders binnengehaald en opgeborgen. Hiervoor kunnen fenderhouders helpen om de stootwillen eenvoudig op te bergen.

De juiste fender kiezen


Jouw boot moet minstens met zes fenders zijn uitgerust. Afhankelijk van de grootte en vorm van de boot zijn mogelijk meer fenders van verschillende afmetingen en vormen nodig. Er is geen algemene richtlijn per boot, maar cilindrische en bolvormige fenders worden vaak als belangrijkste fenders beschouwd en het is raadzaam om deze als reserve aan boord te hebben.

Accessoires voor fenders


Er zijn verschillende accessoires beschikbaar voor fenders:

Een fenderhouder helpt bij het opbergen van de stootwillen op het dek.

Een fenderhoes beschermt de stootwil tegen weersinvloeden.

Een fenderpomp is handig om snel lucht bij te vullen. Zorg voor een reservepomp en ventielen aan boord en controleer regelmatig de druk.

Een ventieladapter vergemakkelijkt het vervangen van een defect ventiel.

Een fenderlijn is nodig om de stootwil te bevestigen; deze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en typen, en worden aan de stootwil geknoopt.

Andere soorten stootwillen


Dockfenders bieden een hoog niveau van bescherming voor de romp van de boot en het dok bij het aanmeren, waardoor je gemakkelijk kunt afmeren zonder schade door wind, stroming of golven.


Pontonfenders zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op drijvende pontons en kleine dokken, en kunnen ook aan damwanden of steigers worden bevestigd.


Boegfenders beschermen de boeg van kleine en middelgrote boten tegen krassen en beschadigingen, en vergemakkelijken het manoeuvreren in de haven.