Wat ik over stootwillen / fenders moet weten - een overzicht. 

Wat is een stootwillen/fender?

Een stootwil, ook wel fender genoemd, is een element dat wordt gebruikt om boten en schepen te beschermen, of het nu om rompen op zee gaat, bescherming tussen twee boten of tussen de romp van de boot en het dok.

Hoe gebruik je een stootwillen?

Ze zijn aan de buitenmuur van de boot en meestal ook aan de reling bevestigd. De stootwillen worden gebruikt om het schip te beschermen tegen krassen en schokken. Wanneer het schip in de haven aankomt, beschermen ze het schip tegen de havenmuur en andere boten en schepen. Ze voorkomen ook een directe botsing met de omgeving bij het binnenkomen of verlaten van de haven. Dit beschermt het schip tegen mogelijke schade. Het aantal benodigde stootwillen varieert aanzienlijk tussen de verschillende schepen.

Hoeveel stootwillen heb ik voor mijn boot nodig?

Afhankelijk van de grootte van de boot zijn er verschillende stootwillen nodig. In het algemeen worden er zes standaard fenders gebruikt (drie aan stuurboordzijde en drie aan bakboordzijde). De spatborden zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan vormen en sommige hebben verschillende functies.

Welke soorten zijn er?

De cilindrische stootwil: is het meest voorkomende model. Dit stootwil is een fender dat erg dun, maar lang is.

De sferische stootwil: is een zeer effectief en bestendig model dankzij de sferische vorm, ook bolfender genoemd. Dit fender wordt vooral gebruikt om de boot te beschermen tegen rompen, maar kan ook gebruikt worden als een ankerboei.

De stootwil trappen: maakt het makkelijk om aan boord te komen en tegelijkertijd de boot te beschermen.

Hoe pomp ik een stootwil op?

Om een stootwil goed op te pompen, kun je een pomp gebruiken, bijvoorbeeld een stootwilpomp of een fietspomp. Maar let op! Het ventiel kan snel ongewild beschadigd raken.

Het is ook belangrijk om nooit een stootwil te sterk of te zwak op te pompen. Beide varianten kunnen tot schade en defecten aan de stootwil voeren. De optimale druk is ca. 0,15-0,2 bar.

Waar moet ik mijn stootwil opbergen?

Bij het verlaten van de haven is het raadzaam om de stootwillen niet aan de buitenmuur te laten hangen, maar ze op het dek op te bergen. Een fenderhouder helpt om je stootwillen eenvoudig op je boot op te bergen.

De juiste stootwil kiezen 

Jouw boot moet met minstens zes stootwillen en uitgerust zijn. Afhankelijk van de grootte en de vorm van de boot zijn er meer stootwillen van verschillende afmetingen en vormen nodig. Er kan geen algemene indicatie voor elke boot worden gegeven. Toch zijn de cilindrische en bolvormige stootkussens de belangrijkste fenders, die je ook als reserve aan boord moet hebben.

Accessoires voor stootwillen

Er zijn verschillende accessoires voor jouw fenders.

Een fenderhouder helpt om de stootwillen op het dek op te bergen.

Een stootwil hoe beschermt een stootwil tegen het weer. Deze hoe wordt over de fender getrokken. Op deze manier blijft de stootwil beschermd en dus duurzamer.

Een stootwilpomp is altijd nuttig. Een stootwil kan snel lucht verliezen zoals een fietsband. Er moet dus een pomp en reserveventielen aan boord zijn. Omdat de druk van een fender belangrijk is, moet het regelmatig worden gecontroleerd.

Een ventieladapter helpt om een defect ventiel gemakkelijk te vervangen.

Een fenderlijn is nodig om een stootwil te bevestigen. Er zijn verschillende types in verschillende lengtes. De fenderlijn is met een knoop aan de stootwil bevestigd.

Andere soorten stootwillen

Dockfenders bieden een hoge mate van veiligheid voor de romp van de boot en het dok bij het aanmeren. Met de installatie van stootwil kun je gemakkelijk je boot afmeren zonder schade door wind, stroming of golven.

Pontonfenders werden speciaal ontwikkeld voor gebruik op drijvende pontons en kleine dokken. De pontonfender kan ook aan damwandgordijnen of steigers worden bevestigd. Dankzij de speciale constructie zorgt het voor de grootst mogelijke veiligheid voor de romp van het schip en het dok bij het afmeren.

Boeg stootwillen beschermen de boeg van kleine en middelgrote boten tegen krassen en beschadigingen. Deze stootwillen beschermen de boot als er geen pontonfender is geplaatst. De boeg stootwil wordt ook wel boegfender genoemd en helpt het manoeuvreren in de haven te vergemakkelijken.