zeiltassen
Ook al moet je er rekening mee houden dat je nat kan worden tijdens het zeilen of bij andere watersporten - waardevolle spullen en reservekleding dienen beschermd te blijven van water. Om te voorkomen dat na een boottocht of kanotocht alles nat is, is het de moeite waard waterdichte rugzakken en tassen te kopen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten. Hiermee ben je goed uitgerust voor zowel een dagtocht als een langere vaartocht. Nog een pluspunt: de tassen beschermen niet alleen tegen nattigheid, maar ook tegen vuil en zand. Dit maakt waterdichte zeiltassen tot een onmisbare metgezel voor je toekomstige boottochten. Hun tijdloze design en een verscheidenheid aan verschillende vormen en maten maken het gemakkelijk om de juiste tas te vinden voor iedere smaak en activiteit.
Waartegen beschermt zeilkleding?
De juiste kleding is voor de bemanning tijdens het zeilen erg belangrijk, omdat het je beschermt tegen de gevolgen van het weer en je hiermee comfortabel en veilig kunt zeilen. De juiste zeilkleding hangt af van de watertemperatuur en de tijd van het jaar waarin je vaart. Het houdt je droog, warm en beschermd tegen zonnebrand en, het belangrijkste, biedt bescherming tegen de elementen zoals wind, regen, zon en water. Op zee word je hieraan direct blootgesteld. Goede zeilkleding moet je hiertegen beschermen en moet je veiligheid en comfort bieden.
Welke zeilkleding hebben we in ons assortiment?
Ons assortiment zeilkleding omvat veel verschillende soorten kleding die is ontworpen voor verschillende doeleinden en omstandigheden. Dit zijn enkele voorbeelden van de belangrijkste soorten zeilkleding die wij aanbieden:
Reddingsvesten en zwemvesten
Reddingsvesten bieden bescherming tegen verdrinking, ook als je niet kunt zwemmen, ze zorgen ervoor dat je op je rug draait in het water (bijvoorbeeld als je bent flauwgevallen) met je hoofd omhoog, zodat je mond vrij blijft van water. Ze zijn meestal uitgerust met reddingsreflectoren. Automatische vesten blazen zich automatisch op bij contact met water. Reddingsvesten daarentegen bieden alleen extra bescherming en drijfvermogen in het water, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen.
Droogpakken
Droogpakken zijn volledig waterdicht en ademend en worden vaak gebruikt door professionele zeilers die zich in ruwe situaties bevinden. Ze houden je volledig droog en bieden je voldoende bewegingsvrijheid. Droogpakken beschermen je tegen het water en stellen je in staat met hoge snelheid te varen zonder nat te worden.
Regenkleding
Regenkleding is waterdicht en ademend en houd je droog bij regenachtig weer. Wij hebben een ruime keuze aan regenjassen en regenbroeken in verschillende materialen en stijlen in onze online shop.
UV-kleding
Zoals de naam doet vermoeden biedt UV-kleding bescherming tegen UV stralen van de zon en houd je lichaam bovendien koel bij warm weer. Wij hebben een ruime keus aan zonnejacks, zonnebroeken en zonnehoeden in verschillende stijlen, voor elk wat wils. We hebben ook zonnebrillen om je ogen, tegen de sterke reflectie van de zon op het water, te beschermen.
Baselayer / thermokleding
Baselayers of thermokleding worden direct op de huid gedragen en zorgen voor een goede warmte- isolatie en vochtafvoer. Ze worden vaak gedragen in combinatie met andere kleding om warm te blijven en ze bieden bescherming tegen vochtigheid.
Wetsuits
Wetsuits zijn gemaakt van speciaal neopreenmateriaal en kunnen voor veel watersporten worden gebruikt zoals zeilen, suppen, kiten en duiken. Bij contact met water vormt zich in de wetsuit een dun laagje water dat wordt opgewarmd door je eigen lichaamstemperatuur. De wetsuit houd je op deze manier warm, zowel aan dek of in het water. Bovendien bieden wetsuits je extra bescherming. Wetsuits zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, afhankelijk van de watertemperatuur.
Handschoenen
Zeilhandschoenen zijn een onmisbaar accessoire voor elke zeiler. Ze helpen niet alleen je handen te beschermen tegen zon en wind, maar verbeteren ook je grip op de zeilen. Zeilhandschoenen zijn meestal gemaakt van waterafstotend materiaal en hebben een antislip palm, zodat je een stevige grip hebt, zelfs als het nat of vochtig is. Bovendien bieden veel modellen ook UV-bescherming, zodat je handen beschermd zijn tegen schadelijke zonnestralen.
Zeilschoenen
Zeilschoenen hebben verschillende eigenschappen om een goede grip aan boord te garanderen en blessures te voorkomen, zoals antislipzolen, waterdichtheid en stevigheid.
Zeiltassen
Nat worden is onvermijdelijk tijdens het zeilen of andere watersporten. Daarom is het belangrijk om waardevolle spullen en kleding te beschermen tegen vocht. Onze waterdichte tassen zijn hiervoor ideaal, omdat ze ook beschermen tegen vuil en zand. We bieden een breed assortiment aan zeiltassen, waarmee je ook aan land goed voor de dag kunt komen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende soorten zeilkleding die we in de online shop aanbieden. In het algemeen zijn er voor elk weertype en voor iedere toepassing speciale kledingstukken die het optimaalst geschikt zijn. Het is belangrijk om de juiste zeilkleding te kiezen voor jouw specifieke zeilomstandigheden om voor maximale bescherming en comfort te zorgen.
Waarop letten bij het kopen van zeilkleding?
Zeilkleding is oorspronkelijk ontwikkeld om zeilers te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Tegenwoordig wordt zeilkleding echter ook gedragen door mensen die andere outdoor watersporten beoefenen, zoals kajakken of stand-up paddling. Om de juiste zeilkleding te kiezen, moet je rekening houden met een paar factoren om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor jouw geplande activiteiten en het type weer. Hier zijn enkele belangrijke aspecten:
Waterdicht, winddicht en ademend
Zeilkleding moet waterdicht en ademend zijn, het houd je droog en zorgt voor comfort. De kleding zorgt ervoor dat er geen water binnendringt en tegelijkertijd vocht van je lichaam afvoert, zweten en nattigheid komen niet meer voor. Er zijn verschillende materialen die beide eigenschappen bezitten, zoals Gore-Tex en eVent. Over het algemeen is zeilkleding ook gemaakt van winddicht materiaal, dit beschermt niet alleen tegen het water maar ook tegen de wind.
Bewegingsvrijheid
Om de boot met succes te besturen en te manoeuvreren is het belangrijk dat je comfortabele kleding draagt. Met name de schipper moet zich volledig kunnen bewegen. Daarom moet zeilkleding niet te strak zitten en voldoende stretch hebben om maximale bewegingsvrijheid te garanderen.
Pasvorm
Zeilkleding met een goede pasvorm is belangrijk, het zorgt voor meer comfort en het beschermt je tegen verschillende weersomstandigheden. Voordat je iets koopt, raden wij je aan de maattabellen van de fabrikanten zorgvuldig te controleren om er zeker van te zijn dat je de juiste maat kiest. Mocht de door jou bestelde maat toch niet passen, dan bieden wij je een flexibele retourgarantie. Je kunt het kledingstuk dan gemakkelijk en kosteloos aan ons retourneren.
Verschillende lagen
Wat zeilkleding betreft, is het raadzaam om in lagen te werken om je optimaal te beschermen tegen wind en water en je snel aan te kunnen passen aan verschillende weersomstandigheden. Dit omvat de drie lagen: baselayer, midlayer en toplayer.
Bescherming tegen UV-straling
Zeilkleding biedt ook bescherming tegen UV-straling om huidkanker en zonnebrand te voorkomen. Het is gemaakt van materialen met een hoge ultraviolette beschermingsfactor (UPF). De UPF verwijst naar de mate van bescherming die het materiaal biedt tegen UV-stralen. Een UPF van 50 betekent bijvoorbeeld dat slechts 1/50 van de UV-stralen het materiaal binnendringen. Een hoger getal betekent meer bescherming. Sommige stoffen, zoals katoen, linnen en polyester, hebben van nature een hogere UPF-waarde dan andere. Er zijn echter ook speciale materialen en technologieën die in zeilkleding worden gebruikt om de UV-bescherming te verhogen. Enkele voorbeelden hiervan zijn UV-beschermende vezels, UV-absorberende pigmenten, UV-blokkerende lagen op stoffen. Er zijn ook kledingstukken met speciale UV-beschermingskenmerken, zoals ingebouwde zonnekragen, geïntegreerde vizieren of UV-beschermende inzetstukken in handschoenen. Zorg ervoor dat je zeilkleding voldoende UPF heeft en dat je huid volledig bedekt is voor de best mogelijke bescherming tegen UV-stralen. Een UPF-waarde is belangrijk, maar het is ook belangrijk op te merken dat UPF-bescherming niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als bescherming tegen UV-A- en UV-B-stralen. Controleer daarom vooraf of de kleding ook tegen beide stralen beschermt!
Zichtbaarheid
Op zee is het vooral belangrijk om de zichtbaarheid te verhogen om ongelukken te voorkomen. Kies daarom zeilkleding in felle, levendige kleuren die goed zichtbaar zijn op het water. Onze zeilkleding heeft reflecterende elementen die je helpen beter gezien te worden in het donker of bij slecht licht en zo je veiligheid verhogen.
Prijs
Zoals bij elke aankoop is het belangrijk te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Hoogwaardige zeilkleding is vaak iets duurder, maar biedt meestal een langere levensduur en biedt vaak betere bescherming en prestaties. Zeilkleding van goede kwaliteit is vaak sterk en duurzaam om bestand te zijn tegen zware omgevingsomstandigheden zodat je er lang gebruik van kunt maken. Het is dus de moeite waard iets meer geld uit te geven aan kwaliteitskleding die langer meegaat en je beter beschermt.
Zeilkleding onderhoud en reiniging
Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de onderhouds- en reinigingsvoorschriften voor zeilkleding, zodat de kleding de kwaliteit en prestatiekenmerken behoudt. De manier van schoonmaken van zeilkleding hangt vooral af van het materiaal en de mate van vervuiling. Volg de onderhouds- en reinigingsvoorschriften van de fabrikant om ervoor te zorgen dat het kledingstuk niet wordt beschadigd en zijn prestatiekenmerken behoudt. In het algemeen adviseren wij de meeste zeilkleding in de wasmachine op 30 graden Celsius te wassen met een fijn wasprogramma en daarna opgehangen te laten drogen (niet in de droger). Gebruik een mild wasmiddel zonder bleekmiddel en enzymen. Sommige materialen, zoals donsjassen, mogen niet in de wasmachine worden gewassen en moeten speciaal worden gereinigd. Als jouw zeilkleding slechts licht vervuild is, kun je deze met de hand wassen of afnemen met vochtige, milde zeep. Als je zeilkleding waterdicht is, is het belangrijk deze regelmatig te behandelen met een waterafstotende impregneerspray om de waterdichtheid te behouden.
Zorg ervoor dat de zeilkleding goed wordt opgerold en in de trommel wordt gelegd voor het wassen om vervorming van de membranen te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten zeilkleding en het is belangrijk om de juiste kleding te kiezen, afhankelijk van de activiteit het type weer. Door met deze aspecten rekening te houden, kun je ervoor zorgen dat je kleding bestelt die comfortabel en veilig is, een goede prestatie levert en dus ook je zeilervaring verbetert.