Fenders

Fenders, ook wel stootwillen genoemd, worden gebruikt om de boot te beschermen. De meest verkochte fenders zijn de langwerpige, ronde fenders, die je met een fenderlijn aan de reling bevestigt om de zijkanten van je boot te beschermen. Het is een goede gewoonte om de fenders tijdens het varen op te halen en ze pas kort voor het afmeren weer aan de reling te bevestigen. Afhankelijk van de grootte van jouw boot heb je een verschillend aantal stootwillen nodig. Gewoonlijk worden zes standaard fenders gebruikt (drie aan stuur- en bakboord). Stootwillen zijn er in verschillende vormen, sommige met verschillende functies: lange stootwillen, kogelfenders, boegfenders, drop fenders, ringfender, steigerfenders, multifenders, hoekfenders en nog veel meer. Stootwillen zijn vaak van plastic en soms ook opblaasbaar. Geschikte accessoires voor fenders zijn bijvoorbeeld fenderlijnen en fenderhoezen, die je ook in onze online shop kunt vinden.


Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Wat is een boot fender?

Stootwillen, ook wel fenders genoemd, zijn essentiële onderdelen van de uitrusting op het dek en mogen niet ontbreken op jouw boot. Ze hangen langs de buitenwand van het schip en zijn doorgaans bevestigd aan de reling. Bij het af- en aanmeren in de haven fungeren bootfenders als een beschermend kussen tussen het schip en de kademuur of naburige boten en schepen. Hierdoor wordt je boot grotendeels beschermd tegen krassen, schuurplekken en soortgelijke schade van buitenaf. Bovendien beschermen stootwillen bij botsingen met andere boten of objecten bij het manoeuvreren in en uit de haven. Het aantal benodigde stootwillen verschilt sterk per boot en hangt af van de grootte van jouw schip. In onze online shop vind je een breed scala aan fenders in verschillende vormen en maten. Wij zijn er zeker van dat je de perfecte stootwillen voor jouw boot zult vinden!


Welke verschillende soorten fenders of stootwillen bestaan er?

Omdat wij een enorm scala aan fenders en stootwillen in ons assortiment hebben, leggen wij uit welke soorten je aan boord nodig hebt. De meest voorkomende stootwil is de langwerpige, ronde fender. Deze stootwillen hebben aan beide kanten een gat om ze goed te kunnen bevestigen. Dropfenders hebben een oogje aan één kant waar een fenderlijn aan bevestigd kan worden. Aangezien de boot taps toeloopt bij de boeg, neemt de afstand tussen de boeg en de omgeving toe. Daarom worden aan de boeg vaak kogelfenders bevestigd, die meer volume hebben dan de smallere lange spatborden. Naast lange fenders, stootwillen en kogelfenders bestaan er ook boegfenders en steigerfenders, die een stuk smaller zijn. Als alternatief kunnen hiervoor ook multifenders worden gebruikt, deze zijn door middel van bevestigingsgaten voor verschillende toepassingen inzetbaar zijn. De werking is overal hetzelfde, het stootkussen zorgt voor bescherming. Er bestaan nog talloze andere specifieke fenders, zoals de trapfender. Deze is te gebruiken als zwemtrap om uit het water aan boord te klimmen en zorgt tevens voor bescherming van de scheepsromp. Niet alle fenders worden aan de boot bevestigd. Steigerfenders en paalfenders worden, zoals de naam al zegt, bevestigd aan de steiger of aan bolders of palen.   


Uit welk materiaal bestaan fenders?

Fenders worden meestal vervaardigd uit PVC. Dit plastic wordt vermengd met weekmakers en stabilisatoren, zodat het zacht en kneedbaar blijft. Hierdoor zijn fenders bijzonder duurzaam en veerkrachtig. De meeste stootwillen zijn gevuld met lucht, waardoor ze licht zijn en gemakkelijk te transporteren en mee te nemen aan boord. In onze webshop vind je onder andere de populaire Majoni Star fenders, die gemakkelijk op te blazen zijn met behulp van een adapter en een fiets- of autopomp. Houd er rekening mee dat onze fenders leeg worden geleverd. 


Welke accessoires voor fenders zijn er?

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar om fenders te gebruiken op jouw boot. Een veelgebruikt fenderaccessoire zijn fenderlijnen, die het mogelijk maken om de fender gemakkelijk aan de bootrail te bevestigen. Om fenders tijdens het varen netjes op te bergen, zijn fenderhouders of fenderkorven een onmisbare toevoeging aan de boot. Deze worden aan de bootrail bevestigd en bieden ruimte voor één of meerdere stootwillen. Een andere handige accessoire zijn fenderhoezen, die om de fender heen worden geschoven. Deze hoezen beschermen niet alleen de fenders en de buitenwand van de boot tegen wrijving en direct zonlicht, maar verlengen ook de levensduur van de fenders. Bovendien geven fenderhoezen een luxe uitstraling aan de boot.