Dieptemeter en Fishfinders
Een echolood is een belangrijk instrument voor schippers en vissers. Sinds de uitvinding is het echolood dieptemeter een integraal onderdeel van de navigatie-elektronica. Naast recreatieve en professionele schippers hebben vooral vissers baat bij het gebruik van een echolood. Met een Echolood-Fishfinder ontgaat je geen enkele vangst meer. Bij 12zeemijlen.nl vind je een grote selectie dieptesensoren en visvinders van toonaangevende fabrikanten zoals Raymarine. Bekijk nu ons assortiment en vind wat je nodig hebt.
De ontwikkeling van het echolood
De ontwikkeling van het echolood werd sterk beïnvloed door de ramp met de Titanic in april 1912. De botsing van het luxueuze passagierschip met een ijsberg benadrukte de dodelijke gevaren die onder water op de loer lagen voor schippers en hun rompen. Het jaar daarop revolutioneerde de Mecklenburgse ingenieur Alexander Behm de scheepvaart met zijn echolood. In juli 1913, slechts 16 maanden na het zinken van de Titanic, kreeg hij patent op zijn uitvinding.
Sindsdien heeft het echolood zich ontwikkeld tot een onmisbaar instrument. Het heeft de veiligheid van de scheepvaart aanzienlijk vergroot. Tegenwoordig gebruiken schippers de technologie niet alleen om de diepte te meten, maar ook om de waterbodem in kaart te brengen en scholen vis te lokaliseren.
Wat is een Dieptemeter?
Een dieptemeter is een instrument voor dieptemeting op zee. Zeilers gebruiken het om te bepalen hoeveel ruimte er is tussen de romp van de boot en de bodem. Oorspronkelijk was het gewoon een touw met een zinklood. Zodra het gewicht de bodem raakt, kon de diepte van het water van het touw worden afgelezen.
Een echolood is de elektronische evolutie van het conventionele handmeetapparaat. Het geeft continu informatie over de waterdiepte. Wat zeilers vroeger met de hand peilden, meet een echolood nu in realtime. Moderne apparaten meten echter meer dan alleen de afstand tot de bodem. Ze herkennen ook de samenstelling en andere objecten in het water. Zo herkent het ook potentiële gevarenbronnen zoals wrakken, ijsschotsen of rotsen die niet met het blote oog te zien zijn.
Hoe werkt een Dieptemeter?
Een dieptemeter werkt volgens het principe van akoestische reflectie (echo). Wanneer geluidsgolven vaste objecten raken, weerkaatsen ze. Vanuit biologisch oogpunt is deze vorm van oriëntatie al lang bekend. En niet alleen in water. Naast zeezoogdieren gebruiken ook vleermuizen dit natuurkundige principe voor oriëntatie.
Net als een vleermuis of een walvis zendt het echolood een geluidssignaal uit en vangt de weerkaatsing ervan op. Het echolood registreert de tijd tussen het zenden en ontvangen van het geluid en berekent de afstand die het geluid heeft afgelegd. De helft van de tijd tussen het zenden en ontvangen wordt dan gebruikt om de waterdiepte te bepalen. De uitvinding kreeg de naam echolood omdat de diepte wordt weergegeven door de echo.
Wat is een fishfinder?
Een visvinder is een echolood dat speciaal is ontworpen voor het zoeken naar vis tijdens het vissen. Sommige vissers noemen het ook wel een visvinder. Deze apparaten werken met hoge frequenties en een laag zendvermogen. Meestal in het bereik rond 200 kHz. Het bereik van visvinders is vaak beperkt tot 20 tot 30 meter.
Hoe werkt een fishfinder?
In principe werken fishfinder als een conventioneel echolood. Een transducer zendt geluidsgolven uit en analyseert de echo daarvan. Als de geluidsgolven een vis raken, worden ze weerkaatst. Echter niet van de vis zelf, maar van de lucht in de zwemblaas. De dichtheid en samendrukbaarheid van de rest van het lichaam van de vis lijken te veel op de dichtheid van het omringende water, waardoor de vis zelf niet wordt gedetecteerd. Met deze technologie kunnen vissers dus het aantal vissen en de diepte bepalen. Een visvinder verhoogt het succes van het vissen dus enorm.