Reddingsvest

Reddingsvesten bieden hoge bescherming tegen verdrinking dankzij het hoge drijfvermogen en door een bewusteloze drenkeling op de rug te draaien, zodat er geen water in de luchtwegen komt. In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten reddingsvesten: het vaste reddingsvest en het opblaasbare reddingsvest. Traditionele schuimstof reddingsvesten met polyethyleen schuimvulling worden ook vaak zwemvesten genoemd. Opblaasbare en automatische reddingsvesten werken door een mechanisme dat gas vult in de drijflichamen van het vest en hierdoor blijft de drenkeling in het water drijven. Het voordeel hiervan is dat het comfortabel aanvoelt, omdat dit reddingsvest niet veel ruimte inneemt. Er bestaan ook zwemvesten voor kleine kinderen en baby´s die perfect zijn aangepast aan het gewicht en de grootte van het kind. Zelfs de kleinste baby kan niets overkomen met zo'n reddingsvest. Honden kunnen ook tegen verdrinking worden beschermd door een speciaal hondenzwemvest, omdat het drijfvermogen het zwemmen vergemakkelijkt en de warmte op het lichaam houdt. Om de veiligheid die een reddingsvest biedt compleet te maken, zijn er ook reddingslijnen (lifelines) en deklijnen om aan de boot te bevestigen.


Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Reddingsvesten kunnen levens redden

Reddingsvesten kunnen levens redden. Mensen hadden dit al in de Middeleeuwen ingezien en bouwden de eerste voorlopers van het reddingsvest: het eerste vaste reddingsvest werd ontwikkeld in 1854 en automatisch opblaasbare reddingsvesten in het midden van de 19e eeuw. Stevige vesten worden vaak gebruikt in de zeilsport om langdurige bescherming, zonder veel onderhoud, te bieden. Opblaasbare vesten bieden veel comfort en veiligheid, want ze nemen weinig ruimte in en kunnen zelfs automatisch opblazen bij contact met water. Uiteraard bieden alle soorten reddingsvesten allround bescherming, ook ingeval van flauwvallen, van de kleinste tot de grootste persoon. Zelfs honden kunnen met zwemvesten uit het water worden gered.  


Welke soorten reddingsvesten zijn er?

Vaststof reddingsvesten zijn meestal gemaakt van een materiaal dat op het water blijft drijven. Vele zijn samengesteld uit een hedendaagse vulling van polyethyleenschuim en een omhulsel van 100% polyester voor een comfortabel gevoel. Omdat het gaat om vezels die vrijwel niet rotten, gaan deze reddingsvesten tot tien jaar mee zonder onderhoud of vermindering van de veiligheid. Voor de liefhebbers van motorboten is ook een nog lichter vest ontworpen dat bijzonder gemakkelijk op te bergen is op de boot.

Een opblaasbaar reddingsvest bevat een gaspatroon onder druk dat het vest vult wanneer het wordt uitgevouwen, zodat het reddingsvest de drager ervan blijft drijven. Het vest kan handmatig worden uitgevouwen door aan de handmatige ontgrendelingsknop te trekken of automatisch wanneer een tablet in het reddingsvest in contact komt met het water. Deze reddingsvesten zijn bijzonder comfortabel om te dragen omdat ze kunnen worden opgevouwen tot een noodgeval en dus uit de weg zijn.


Hoe werkt bescherming tegen flauwvallen met een reddingsvest?

Reddingsvesten bieden optimale bescherming tegen flauwvallen, omdat enerzijds het vest het lichaam van de drenkeling op de rug draait en anderzijds de kraag voor een optimaal drijfvermogen van het hoofd zorgt, zodat verdrinken met het vest vrijwel onmogelijk is. Een gordel onder het kruis ondersteunt de pasvorm van het reddingsvest en voorkomt dat de eventueel flauwgevallen persoon uit het vest glijdt.


Zwemvesten voor kinderen

Naast reddingsvesten voor volwassenen, bestaan er ook zwemvesten voor kinderen van alle leeftijden en gewichten. We hebben zelfs zwemvesten voor peuters en baby's beschikbaar in onze online winkel. Hier worden vesten voor 0-15 kg lichaamsgewicht aanbevolen, die meestal te vinden zijn bij de vaststof vesten. Maar ook voor oudere kinderen zijn er geschikte vesten te vinden, vaak ook vaststof vesten.


Zwemvesten voor honden

Ook de beste vriend van de mens wil beschermd worden tegen de ontberingen van de ruwe zee. Daarom zijn er speciale, perfect aangepaste reddingsvesten voor honden ontwikkeld. Net als reddingsvesten voor mensen zijn ze vaak gemaakt van polyester met een vulling van polyethyleenschuim, zodat het dier dezelfde bescherming heeft als zijn eigenaar. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van de hond is er altijd een geschikt zwemvest, zelfs voor zeer grote honden zijn er zwemvesten te vinden. Een stabiele D-ring is speciaal geïntegreerd voor de riem van de hond om te voorkomen dat het dier bij zware zeegang overboord slaat. Mocht dit toch gebeuren, dan zit er aan de bovenkant van het zwemvest voor honden een handvat, zodat de geliefde viervoeter gemakkelijk uit het water getrokken kan worden.


Nuttige accessoires voor reddingsvesten

Om bij ruwe zee jezelf aan de boot vast te kunnen binden en zo te voorkomen dat je overboord slaat of te ver van de boot afdrijft, bestaan er zogenaamde reddingslijnen of lifelines. Deze zijn aan beide uiteinden voorzien van karabijnhaken, zodat ze gemakkelijk en snel aan de ringen van de reddingsvesten en de boot kunnen worden gehaakt. Reddingslijnen met drie karabijnhaken voor het vastzetten van meerdere personen zijn ook nuttig, omdat ze tijd en zenuwen besparen bij het inhaken. Om meer bewegingsruimte te hebben met de vanglijnen is het raadzaam deklijnen te gebruiken. Deze zijn kruislings over de boot gespannen zodat alle passagiers er veilig in kunnen haken.  


Hier kun je jouw reddingsvest laten testen

Aangezien reddingsvesten ontworpen zijn om in geval van nood levens te redden, is het zeer belangrijk dat je er zeker van bent dat ze goed werken. De maximale levensduur van een reddingsvest is 10 jaar, maar je moet het toch regelmatig controleren op gebreken, scheuren of andere gebruikssporen. Na twee jaar moet de fabrikant van het reddingsvest controleren of het reddingsvest nog in orde is.  

Op jouw reddingsvest vind je een sticker die aangeeft wanneer het volgende onderhoud moet plaatsvinden. Je kunt jouw reddingsvest laten nakijken bij elk erkend servicestation of bij de fabrikant. Alle prijzen en noodzakelijke informatie vind je hier:

Marinepool en 12skipper vesten: marinepool.com
Secumar West: secumar.com